Ceny mięsa: tanieje wieprzowina i drób, drożeje - wołowina
W maju odnotowano spadek cen drobiu i wieprzowiny oraz wzrost cen wołowiny. Informację podał Główny Urząd Statystyczny. Dane te nie zaskoczyły prezesa związku Polskie Mięso, Witolda Choińskiego.
2015-06-19, 21:21
Posłuchaj
Za kilogram żywca wołowego płacono w skupie średnio 6 złotych i 13 groszy. To cena wyższa o niemal półtora procent, niż przed rokiem.
Ceny wołowiny podnosi rosnący eksport tego mięsa
Zdaniem Choińskiego, to efekt wzrostu spożycia na rynku krajowym, ale też rosnących możliwości eksportowych. Chodzi tu o wznowienie rozmów z krajami Bliskiego Wschodu w kontekście mięsa z uboju rytualnego. Pierwsze umowy są finalizowane, a zapotrzebowanie na nasze wyroby zgłaszają kolejne kraje spoza Unii Europejskiej.
Wieprzowina tańsza o 15 proc. niż przed rokiem. Winne embargo i ASF
"Przez wirus ASF i brak możliwości eksportowych cierpi zaś sektor wieprzowiny" - dodaje Witold Choiński. Cena skupu: 4 złote i 23 grosze oznacza spadek w ujęciu rocznym o ponad 15 procent. W dodatku popyt na tego rodzaju żywność utrzymuje się na stałym poziomie we wszystkich krajach Wspólnoty. Poza Europą, wieprzowinę możemy zaś wysyłać do krajów o niskim spożyciu tego mięsa.
Za kilogram drobiu zakłady płaciły hodowcom 3 złote i 87 groszy. W skali roku cena spadła o 2,5 procent.
REKLAMA
IAR, jk
REKLAMA