ARR: koniec przyjmowania wniosków o dopłaty do przechowywania wieprzowiny
Od 27 stycznia Agencja Rynku Rolnego zawiesza rozpatrywanie wniosków, które zgłoszono w ramach prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do 22 bm. do ARR wpłynęły 63 wnioski od 13 przedsiębiorców, którzy do prywatnego przechowania zgłosili ok. 6 tys. ton mięsa.
2016-01-27, 15:49
Najczęściej zgłaszano do przechowywania elementy wieprzowe bez kości na okres 90 dni - poinformował p.o. rzecznika prasowego ARR Tomasz Parzybut. Można było także wnioskować o przechowywanie wieprzowiny przez 120 i 150 dni.
Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej, pochodzące od zwierząt, których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE, utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi, ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni i których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. z konieczności) oraz nie posiada cech dyskwalifikujących je do przechowywania lub spożycia po uprzednim przechowywaniu.
W tym roku szerszy zakres produktów
W tym roku zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia był szerszy niż w ubiegłym. Można było zgłosić m.in. tłuste elementy, które Federacja Rosyjska chętnie kupowała, a które obecnie trudno sprzedać na innych rynkach. Stąd większe zainteresowanie dopłatami.
W ubiegłym roku złożono 55 wniosków w ciągu niespełna 2 miesięcy.
Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania, wynosi 10 ton dla produktów bez kości, 15 ton dla pozostałych produktów.
Wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny Agencja przyjmowała od 4 stycznia. Warunkiem przystąpienia do tego unijnego mechanizmu pomocowego była m.in. rejestracja przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR.
PAP, awi
REKLAMA