Jak powinna się zmieniać gospodarka żywnościowa w Polsce
Polska gospodarka żywnościowa odniosła sukces i zmieniła się niesłychanie w ciągu minionych 25 lat. Co nie znaczy, że nie powinna zmieniać się dalej.
2016-12-17, 09:33
Posłuchaj
W jakim kierunku?. O tym raport Elżbiety Mamos.
Jak podkreśla Marcin Roszkowski, prezes Instytutu Jagiellońskiego, żywność w koszyku polskich wydatków domowych zajmuje 24 procent, tymczasem wszystkie kraje w Europie mają wartości niższe – od 11 do 18 procent.
Powinniśmy produkować coraz lepszą żywność
̶ A to oznacza, że społeczeństwa się bogacą, a im są bogatsze, tym potrzebują lepszej żywności, mówi prezes.
Branżę spożywczą czeka rozsądna konsolidacja
Jak dodaje Agnieszka Rembisz, dyrektor Targów Rolnych, największym wyzwaniem przed branżą jest konsolidacja.
̶ Tak by nie konkurować ze sobą cenowo, bo to najmocniej ogranicza możliwości eksportu, mówi gość radiowej Jedynki.
REKLAMA
Musi wzrosnąć pozycja rolnika w łańcuchu dostaw żywności
Jak jednocześnie dodaje, trzeba wzmocnić pozycję rolnika w łańcuchu dostaw żywności.
̶ Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, jak się zintegrować na poziomie producentów, grup producenckich, przetwórstwa i spedycji – wyjaśnia Rembisz.
Resort rolnictwa szacuje, że wartość tegorocznego eksportu żywności może wynieść ok. 24,6 mld euro.
Elżbieta Mamos, jk
Polecane
REKLAMA