Tradycyjny rzeźnik i sklep mięsny przechodzi do lamusa?
Od kilku lat mówi się o konieczności zmian struktury własnościowej w naszym przemyśle mięsnym.
2017-04-23, 14:16
Posłuchaj
W polskiej branży mięsnej funkcjonuje obecnie ponad 1000 przedsiębiorstw, a jedynie cztery z nich osiągają dochody przekraczające 2 mld zł. A to oznacza, że konsolidacja w polskiej branży mięsnej jest konieczna, szczególnie biorąc pod uwagę sytuacje na globalnym rynku mięsa.
Dlaczego konsolidacja w polskiej branży mięsnej jest pilna i konieczna, wyjaśnia Michał Kierul z Navigator Capital Group.
Rynek mięsny jest zbyt rozdrobniony?
─ Na rynku działa ponad tysiąc firm, kilkadziesiąt osiąga przychody kilkuset milionów złotych, a to oznacza, że rynek jest zbyt rozdrobniony, aby sprostać oczekiwaniom handlu i konsumentów, mówi ekspert.
Polacy coraz więcej kupują w sieciach handlowych…
Jak wyjaśnia ekspert, główną przyczyną wymuszającą konsolidację jest zmiana zwyczajów zakupowych Polaków.
REKLAMA
Coraz mniejsze znaczenie małych sklepów mięsnych?
─ W ostatnich latach w ich oczach zyskał segment dyskontowy i handlu nowoczesnego – super i hipermarkety, a jednocześnie maleje znaczenie handlu tradycyjnego, mówi gość Polskiego Radia.
Dlatego, podkreśla, przedsiębiorstwa mięsne muszą dostarczać produkty bardziej wystandaryzowane i na większą skalę.
Firmy mięsne zaczynają się łączyć
Rok 2017 może więc być rokiem dużych zmian własnościowych w polskiej branży mięsnej.
─ Firmy z branży mięsnej dostrzegają konieczność zmian, o czym świadczy kilka dokonanych już fuzji zakładów mięsnych - dodaje Michał Kierul.
REKLAMA
─ Początek roku przyniósł kilka dużych transakcji i należy się spodziewać kolejnych, mówi gość Polskiego Radia.
Elżbieta Mamos, jk
Polecane
REKLAMA