Żywność ekologiczna jest już w każdym sklepie

Polski rynek żywności ekologicznej od kilku lat rośnie niezwykle dynamicznie. Wzrosty są dwucyfrowe, niespotykane w innych obszarach gospodarki żywnościowej - mówi Agnieszka Górnicka z firmy badawczej Inquiry.

2017-05-17, 13:10

Żywność ekologiczna jest już w każdym sklepie
Zdjęcie ilustracyjne . Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O rynku żywności ekologicznej w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

- W ciągu ostatnich lat obserwowaliśmy bardzo dynamiczny wzrost, średnio rok do roku, na przestrzeni ostatnich 6 lat, było to niemal 20 proc. – mówi.

Magiczny miliard

Mimo tych stałych dużych wzrostów jest to ciągle rynek niszowy, zajmujący w Polsce 0,3 procent obrotów na całym rynku żywności.

- Oczywiście jest to nadal mała nisza, nie mniej dochodzimy do miliarda złotych obrotów w ciągu roku. Przewiduje się, że ta wartość zostanie osiągnięta w 2018 roku – przewiduje.

Duża dostępność

Zdaniem ekspertki, przede wszystkie zmiany na tym rynku wywołało pojawienie się żywności ekologicznej w stałej sprzedaży w sklepach sieciowych i supermarketach.

- To jest najważniejsza zmiana jaka nastąpiła. Nawet jeżeli żywność ekologiczna certyfikowana stanowi ułamek całego rynku żywności, to nie jest już to żywność przeznaczona tylko dla osób bardzo mocno skoncentrowanych na odżywianiu. Każdy supermarket czy dyskont ma jakąś ofertę żywności ekologicznej  - dodaje.

REKLAMA

I z tej możliwości polscy konsumenci coraz częściej korzystają

Elżbieta Mamos, abo


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej