Mimo ASF wraca moda na wieprzowinę?
Zbliża się kolejna impreza pod hasłem Świętomięs Polski, która odbędzie się w najbliższy weekend, 16 - 17września, w Białymstoku. Organizatorzy chcą pokazać, że dla produktów mięsnych warto znaleźć miejsce w zdrowej, zbilansowanej diecie.
2017-09-13, 14:55
Posłuchaj
Na imprezie będą promowane trzy rodzaje mięsa, mówi w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej.
- Mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe – wylicza ekspert.
W czasie tegorocznego święta będzie wiele punktów, które będą przygotowywały mięso, ale to nie jedyne zaplanowane atrakcje.
- Będą to różne gulasze. Największą atrakcją będzie w całości pieczony byk. A dodatkowo będą towarzyszyły nam imprezy muzyczne. To będzie dwudniowy, wielki festyn – zapowiada Janusz Rodziewicz.
REKLAMA
Wraca moda na wieprzowinę
W polskiej branży mięsnej da się zauważyć obecnie modę na wieprzowinę, choć jej producenci mierzą się obecnie z problemem afrykańskiego pomoru świń.
- Przez wiele lat mieliśmy tzw. dołek świński i wieprzowina taniała, była niepopularna. W tej chwili jest renesans wieprzowiny. Ceny idą w górę. Tymczasem mamy problem z eksportem, ponieważ do niektórych krajów z powodu zagrożenia ASF nie możemy eksportować – wyjaśnia Janusz Rodziewicz.
To, że w tej chwili producenci trzody chlewnej wychodzą z tego świńskiego dołka, widać chociażby po tym, że rośnie liczba hodowanych sztuk, jest większy pobyt na prosięta i ceny w skupie idą w górę. Trochę bardziej chłonny stał się rynek krajowy, dodaje ekspert.
- Mamy dobry rynek krajowy, który jest bardzo chłonny i wydaje się, że wraca moda na wieprzowinę – zauważa Janusz Rodziewicz.
REKLAMA
Impreza Świętomięs Polski jest finansowana z trzech funduszy promocji mięsa: drobiowego, wołowego i wieprzowego.
Elżbieta Mamos, awi
Polecane
REKLAMA