Od 2 października mleko, owoce i warzywa dla dzieci w szkołach
"Mleko w szkole", "Owoce i warzywa w szkole" to programy znane i od lat obecne w polskich szkołach podstawowych. Będą także i w tym roku szkolnym, tyle że w nieco zmienionej formie. Programy rozpoczynają się 2 października.
2017-10-02, 09:04
Posłuchaj
Od tego roku programy będą prowadzone pod nadzorem niedawno powstałego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, mówi jego dyrektor Witold Strobel.
- Program realizowany jest przez KOWR oraz szkoły podstawowe na terenie całego kraju. Program pozwoli na dostarczanie dzieciom z klas I – V porcji owocowo-warzywnych i porcji mlecznych. Nowością jest to, że poza tym zdrowym odżywianiem dzieci będą uczestniczyły w warsztatach i lekcjach poświęconych zdrowemu odżywianiu, dlatego że głównym celem tego programu jest wyrabianie właściwych nawyków żywieniowych u dzieci z klas I – V, kiedy właśnie te nawyki kształtują na całe życie – podkreśla ekspert.
W programie uczestniczy 12500 szkół podstawowych
Programem objęto w tym roku 12500 szkół podstawowych, dodaje Witold Strobel.
- Zainteresowanie jest nawet większe niż w latach ubiegłych, bo będzie to 400 szkół więcej w całym kraju. Program obejmie mniej więcej 1,8 mln dzieci, czyli 92 proc. całej populacji z klas I – V – podaje liczby rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
Mleko będzie w różnej postaci. Poszerzony został zestaw warzyw i owoców.
- W tym roku program obejmuje większe spektrum owoców i warzyw niż w latach ubiegłych. Wcześniej były to głównie jabłka, a teraz będą to również śliwki, gruszki, truskawki, ale też soki owocowe, warzywne, marchewka, kalarepka. Wszystkie takie warzywa i owoce znane z naszych ogrodów – wymienia dyrektor KOWR. – Do wyboru będzie również nie tylko mleko, ale również jogurty, kefiry, różnego rodzaju serki twarogowe – dodaje.
Do programu środki dokłada UE
Program jest finansowany zarówno z pieniędzy krajowych, jak i unijnych, podkreśla Witold Strobel.
- Łączny koszt programu to 242,9 mln zł w tym roku. Te pieniądze pozwolą na dostarczenie dzieciom 160 mln porcji owocowo-warzywnych oraz 144 mln porcji mlecznych – podaje liczby ekspert.
W każdym semestrze jedno dziecko otrzyma 45 porcji produktów owocowo-warzywnych i 40 porcji przetworów mlecznych.
Aleksandra Tycner, awi
REKLAMA
Polecane
REKLAMA