QAFP: jakie warunki musi spełnić hodowca, aby przystąpić do systemu?

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP obejmuje zarówno hodowlę, jak i przetwórstwo mięsa. Jego jakość wynika z szeregu wymogów, jakie musi spełnić hodowca, który chce przystąpić do tego systemu.

2017-10-19, 09:50

QAFP: jakie warunki musi spełnić hodowca, aby przystąpić do systemu?
Zwiększyła się nie tylko produkcja wędlin, rośnie także liczba świń hodowanych w systemie QAFP. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP mówił w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki Ireneusz Góra, hodowca trzody ze wsi Bukowiec w woj. kujawsko-pomorskim (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Jakie warunki muszą być spełnione, by rolnik mógł przystąpić do tego systemu wyjaśnia Ireneusz Góra, hodowca trzody ze wsi Bukowiec w woj. kujawsko-pomorskim.

- Aby przystąpić do systemu QAFP trzeba spełnić podstawowe warunki. Przede wszystkim chodzi o genetykę, czyli odpowiedni dobór ras, które są pozbawione genów stresowości. W moim przypadku jest to akurat krzyżowanie trójrasowe – wyjaśnia rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.

Odpowiednie żywienie

Dobór odpowiednich ras to warunek wstępny, potem trzeba wypełniać również inne normy.

- Zwracamy również dużą uwagę na to, aby był odpowiedni dobrostan, żywienie, nie stosujemy żadnych antybiotyków, żadnych stymulatorów wzrostu, ani hormonów, tylko i wyłącznie zboża – podkreśla ekspert.

REKLAMA

Inwestycja w przyszłość

Ireneusz Góra uważa, że pomimo tego, że ten system hodowli trzody jest bardziej pracochłonny i kosztowniejszy, to jednak ma przed sobą przyszłość.

- Jeszcze nigdy na tym nie straciłem, również jestem optymistą i wiem, że pionierzy zawsze mają pod górkę, ale z racji tego, że zdajemy sobie sprawę z tego, że na towary premium jest coraz większe zapotrzebowanie i to jest inwestycja w przyszłość – uważa rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
QAFP jest systemem otwartym, tzn. może do niego przystąpić każdy uczestnik, który dobrowolnie zdecyduje się na przestrzeganie określonych norm dla każdego etapu łańcucha (hodowca-producent-dystrybutor).

Elżbieta Mamos, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej