Zdrowe i smaczne. Najlepszy sezon na śliwki
Świeże są od lipca do końca października, ale praktycznie można je jeść cały rok, bo smaczne są także suszone i w postaci przetworów. Mowa o śliwkach, których odmian w Polsce mamy prawie 40. I które są bogate w rozmaite witaminy i związki mineralne. Z Alicją Ponder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego rozmawiała w radiowej Jedynce Aleksandra Tycner.
2018-10-28, 09:55
Posłuchaj
O zdrowotnych właściwości śliwek z Alicją Ponder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego rozmawiała w radiowej Jedynce Aleksandra Tycner/Naczelna Redakcja Gospodarcza
Dodaj do playlisty
Śliwki mają wiele właściwości zdrowotnych. - Zalecane jest spożywanie najciemniejszych odmian śliwek bo one maja najwięcej polifenoli. Śliwki zwierają więcej polifenoli niż na przykład ciemne winogrona - mówi Alicja Ponder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Polifenole to naturalne barwniki, które mają silne działanie przeciwutleniające, czyli zwalczają wolne rodniki. Poza tym śliwki zawierają dużo błonnika, witaminy C, składniki mineralne i kwas foliowy, czyli są zalecane dla kobiet w ciąży.
Śliwki bardzo dobrze smakują w powidłach, ale niestety obróbka termiczna pozbawia je części wartościowych składników.
NRG, Aleksandra Tycner, kw
REKLAMA
Polecane
REKLAMA