Święta i po świętach. Jak nie marnować jedzenia? Ekspert zdradza swoje sposoby
W obliczu kryzysu klimatycznego, poważnym problemem staje się kwestia marnowania żywności - wynika z eksperckich analiz. Tymczasem co roku do kosza trafia ponad miliard ton żywności nadającej się do spożycia. Szczególnie zaś dużo marnujemy tuż po świętach, kiedy okazuje się, że zbyt wiele przygotowaliśmy. O tym, jak nie marnować jedzenia mówiła w Polskim Radiu 24 Dorota Jezierska z Banków Żywności w Ciechanowie.
2024-04-01, 20:18
Święta na bogato to nasza tradycja. Za dużo kupujemy a stoły uginają się od dań, których nie sposób zjeść zanim stracą świeżość. Patrząc globalnie, okazuje się, że marnowanie żywności to ogromny problem. Tak ogromny, że trzeba liczyć go w milionach ton. Zarówno na świecie, jak i w Polsce. Według raportu FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, na całym świecie rocznie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności. Każdego dnia zaś, na świecie marnuje się 3,5 mln ton.
O tym, jak zapobiec marnowaniu żywności mówiła w Polskim Radiu 24 Dorota Jezierska z Banków Żywności w Ciechanowie.
Więcej w nagraniu:
Posłuchaj
- Jedna piąta żywności jest marnowana. Są też dane dot. głodu na świece
- Co zrobić z jedzeniem, które nam zostało po świętach? Zanieść do jadłodzielni!
- Robert Makłowicz dla Polskiego Radia: sushi bardziej na Boże Narodzenie niż Wielkanoc
***
Audycja: "Zmiana klimatu"
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: Dorota Jezierska (Banki Żywności w Ciechanowie)
Data emisji: 1.04.2024
REKLAMA
Godzina emisji: 19.06
Polskie Radio 24/ mbl
REKLAMA