Dieta na upał. Polacy powinni zmienić przyzwyczajenia
Polacy mierzą się obecnie z falą upałów. W czasie wysokich temperatur możemy odczuwać mniejszy apetyt, zwiększa się za to pragnienie. Dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda radzi, jak sobie z tym poradzić.
2024-07-18, 10:33
Powinniśmy spożywać trzy posiłki dziennie. Norma czterech lub pięciu może być trudna do spełnienia w tak gorące lato.
Posłuchaj
Główny posiłek powinien zostać przeniesiony na wieczór. W porze obiadowej powinniśmy sięgnąć po coś lekkiego - jak na przykład chłodnik z bobu, pomidorów lub awokado - zaleca dietetyczka.
Posłuchaj
W tak upalne dni powinniśmy również często i gęsto sięgać po warzywa i owoce. Czyrynda-Koleda zaznaczyła, że to nie przypadek, iż to właśnie w tym okresie jest ich najwięcej.
- To bogactwo warzyw i owoców jest właśnie w okresie letnim, gdy te temperatury wzrastają. To jest dla nas też swego rodzaju sygnał, że o tej porze roku należy jeść ich jak najwięcej, ponieważ one zawierają w sobie nie dość, że dużo witamin, składników mineralnych, ale też sporo wody - podkreśliła dietetyczka.
REKLAMA
Samo zdrowie - podcast Polskiego Radia [POSŁUCHAJ]:
- Upały zwiększają ryzyko zawału serca. Kardiolog radzi, co robić
- Zalety diety roślinnej. Ekspert nie ma wątpliwości. Wskazuje na korzyści nie tylko dla zdrowia
- Cukrzyca typu 2, czyli co można jeść? Specjalistka radzi
IAR/pb
REKLAMA