Polska liderem niechlubnej statystyki. "To niepokojące"
- Polska jest na pierwszym miejscu w Europie, jeżeli chodzi o przyrost otyłych dzieci. To jest bardzo niepokojące. Skutki będziemy obserwować za pewien czas, bo u tych dzieci już na wczesnym etapie życia zaczną się rozwijać groźne powikłania - alarmuje w Polskim Radiu 24 dr n. med. Renata Krupa, diabetolog.
2024-07-18, 22:10
Wpływ na chorobę otyłościową ma wiele czynników, np. genetyczne. Niezwykle istotne są jednak czynniki środowiskowe. - To w jaki sposób się odżywiamy, czy mamy choroby towarzyszące, np. endokrynologiczne, jak choroba tarczycy czy nadnerczy; na masę ciała mogą też wpływać leki, które przyjmujemy - tłumaczy dr n. med. Renata Krupa.
Z danych WHO wynika, że z chorobą otyłościową zmaga się ponad 800 mln ludzi na świecie. A przecież może ona całkowicie zmienić nasze życie, np. za sprawą groźnych powikłań.
Cukier w diecie
- Kolejnym istotnym czynnikiem, wpływjącym na rozwój choroby otyłościowej jest cukier. Znajduje się w wielu produktach - mówi gość Polskiego Radia 24.
Dodaje, że są również inne składowe, jak niewielka ilość ruchu czy nieregularne posiłki. - Jest grupa pacjentów, która nie spożywa dużo cukru w diecie, ale je nieregularnie i mało się rusza, z czego biorą się problemy - mówi diabetolog.
REKLAMA
Polska liderem. "To niepokojące"
Współcześnie otyłość bardzo często dotyka najmłodszych. - Jesteśmy na pierwszym miejscu w Europie, jeżeli chodzi o dynamikę, przyrost otyłych dzieci. To jest bardzo niepokojące. Skutki będziemy obserwować za pewien czas. W ich przypadku, już na wczesnym etapie życia zaczną się rozwijać groźne powikłania - ostrzega gość Polskiego Radia 24.
Lekarz zaznacza, że wiele dzieci spędza czas przede wszystkim przed komputerem. Nie mają one wiele aktywności fizycznej. W dodatku mają "łatwy dostęp do produktów z wysoką zawartością cukru".
- To są na przykład napoje, które powszechnie mogą być uznawane za zdrowe, jako że zawierają w składzie owoce. Tylko co z tego, skoro jest tam również pół szklanki cukru? Dzieci przyzwyczajają się do takich produktów- zwraca uwagę dr Renata Krupa, dodając, że dostęp do nich jest zdecydowanie lepszy niż 15-20 lat temu.
"Na otyłość pracuje się od dziecka"
Diabetolog podkreśla, że na otyłość "pracuje się od dziecka".
REKLAMA
- A nawet od wczesnego okresu płodowego. Odżywianie mamy w ciąży ma bardzo duże znaczenie - wyjaśnia.
Więcej w nagraniu.
Posłuchaj
- Cukrzyca typu 2, czyli co można jeść? Specjalistka radzi
- Porozmawiajmy o otyłości. "To choroba, a nie styl życia"
- Zdrowe wakacje z dzieckiem. Pediatra Elżbieta Lipska: zabierzmy też ze sobą rozsądek
***
Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Małgorzata Telmińska
Gość: dr n. med. Renata Krupa, diabetolog
Data emisji: 18.07.2024
Godzina emisji: 19.33
PR24/łl
REKLAMA