Białko w diecie. Najzdrowsze jest to z roślin i ryb
- Białko oprócz węglowodanów i tłuszczów stanowi niezbędny składnik w naszej diecie, bo buduje tkanki i komórki. Pełni też funkcje transportowe dla tlenu. Białko reguluje pracę hormonów i enzymy, buduje także przeciwciała w systemie immunologicznym - powiedziała w Polskim Radiu 24 Paula Nagel dietyczka i psychodietetyczka.
2025-06-05, 20:00
Średnie spożycie białka, aby było zdrowe, nie powinno przekraczać poziomu 0,9 grama na 1 kg masy ciała. Choć większa ilość jego przyswajania, jest zalecana pacjentom w procesie rekonwalescencji po operacji oraz dla kobiet w ciąży. Nie można jednak przesadzić, bo grozi to osteoporozą oraz kamieniami nerkowymi. Sami możemy obliczyć, ile gramów białka dziennie potrzebujemy wg. wzorca 0,9 grama białka na 1 kg masy ciała.
Posłuchaj
Białko znajduje się w wielu produktach roślinnych i zwierzęcych. Tymczasem spożywamy zbyt wiele białka zwierzęcego, kosztem tego z roślin. Jemy też za mało ryb, które mają dobroczynny wpływ na organizm.
Białko roślinne pochodzi np. z roślin strączkowych - soczewicy, soi, grochu, fasoli. Pozbawione jest szkodliwych, nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się zwłaszcza w mięsie czerwonym. Trzeba też pamiętać o błonniku, który bardzo pomaga w dobrej pracy jelit. Warto też korzystać z oliwy do sałatek, tofu, orzechów, można jeść owsiankę, mozzarellę lub humus roślinny.
REKLAMA
* * *
Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Małgorzata Telmińska
Gość: Paula Nagel dietyczka i psychodietetyczka.
Data emisji: 05.06.2025
Godzina emisji: 19.33
Polskie Radio 24
REKLAMA
REKLAMA