Woda jest warunkiem zachowania zdrowia. Polacy piją jej za mało

- Gdy pijemy za mało wody, wtedy pojawia się zmęczenie, zawroty głowy oraz brak energii. Dość często mylimy poczucie głodu z pragnieniem, zwłaszcza po posiłkach - powiedziała w Polskim Radiu 24 Monika Molenda-Dąbrowska, dietetyczka kliniczna.  

2025-07-25, 20:00

Woda jest warunkiem zachowania zdrowia. Polacy piją jej za mało
Organizm człowieka składa się w większości z wody, dlatego nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania.Foto: Shutterstock/KieferPix

Według niezależnych badań 80 procent Polaków pije za mało wody, a 10 procent w ogóle nie ma nawyku regularnego nawadniania swojego organizmu. Według Europejskiego Instytutu Bezpieczeństwa dorosła kobieta powinna pić minimum dwa litry wody na dzień. 


Posłuchaj

Monika Molenda-Dąbrowska o znaczeniu wody dla zdrowia (Samo zdrowie) 24:35
+
Dodaj do playlisty

 

- Problemem jest to, że z wiekiem pijemy coraz mniej płynów i w ten sposób się odwadniamy. Młodzi ludzie, którzy są bardziej aktywnie fizycznie, pilnują tego ile piją wody i spożywają białka w swoje diecie. Ale gdy idziemy do regularnej pracy, zapominamy o piciu wody. Zwłaszcza pomiędzy posiłkami, kiedy musimy się nawadniać. Trzeba pić wodę małymi łykami, ale przez cały dzień, bo wtedy więcej jej wchłoniemy - powiedziała Monika Molenda-Dąbrowska.  

Bez wody żyje się maksimum od 3 do 4 dni

W opinii ekspertki seniorzy są najbardziej narażone na odwodnienie. A nasze ciało w 60 procentach składa się z wody. Utrata zaledwie 1 procenta wody w organizmie, wywołuje poczucie zmęczenia. Utrata od 10 do 15 procent wody, stwarza zagrożenie dla naszego życia. Zapomina się, że nawet układ kostny potrzebuje dużego nawodnienia, podobnie jest z innymi narządami od mózgu, serca, krwi po nerki. Woda jest niezbędna do procesów metabolicznych, to ona rozprowadza po organizmie substancje odżywcze. Oczyszcza też go z toksyn. To woda, a nie dziś niestety mocno przemysłowy nabiał, pozwala najlepiej wchłaniać wapń. Podobnie jest z pozyskiwaniem wapnia od ryb z puszek (sardynki i szprotki razem ze szkieletem) oraz ze sproszkowanych skorupek jajek. 


 

***

Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: Monika Molenda-Dąbrowska (dietetyczka kliniczna)  
Data emisji: 25.07.2025
Godzina emisji: 19.33

Polskie Radio 24


 

 

Polecane

Wróć do strony głównej