Nowotwory przewodu pokarmowego. Czy nasza dieta ma na nie wpływ?

- Trzeba pamiętać, że toksyny, które są wynikiem nadmiernego używania środków ochrony roślin w rolnictwie, mają tendencję do kumulowania się w naszym systemie pokarmowych. Dlatego dobór żywności ma tak duże znaczenie dla profilaktyki onkologicznej - powiedział w Polskim Radiu 24 prof. dr hab nauk medycznych Lucjan Wyrwicz, onkolog kliniczny z Narodowego Instytutu Onkologii im Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.  

2025-07-18, 20:00

Nowotwory przewodu pokarmowego. Czy nasza dieta ma na nie wpływ?
W ostatnich latach nastąpił wzrost zachorowań na nowotwory przewodu pokarmowego.Foto: Chinnapong/Shutterstock

Jak stwierdził ekspert, nadużywanie takich środków jak pestycydy, zwiększa w skali całego globu ryzyko raka dróg żółciowych i wątroby. Bo te złe elementy pozostałe po trawieniu są potem wydalane przez wątrobę do dróg żółciowych. Potem powstają z nich złogi, a to może prowadzić do choroby. 


Posłuchaj

Prof. Lucjan Wyrwicz o nowotworach przewodu pokarmowego (Samo zdrowie) 24:53
+
Dodaj do playlisty

Zdaniem prof. Lucjana Wyrwicza, nadmierna otyłość często powoduje refluks, a wtedy pokarm z żołądka zamiast trafiać do jelit, wędruje do górnej części przewodu pokarmowego. Może to prowadzić do nowotworów, zwłaszcza na styku przewodu pokarmowego i żołądka. W jego opinii nie należy jeść kolacji zaraz przed pójściem spać. Nie można głodzić się przez cały dzień, żeby zjeść duży posiłek dopiero wieczorem, bo w obu tych przypadkach grozi na refluks. A wywołane nim poczucie zgagi, często maskuje poważne zmiany chorobowe przewodu pokarmowego.

Jak zredukować ryzyko choroby?

Nowotwory układu pokarmowego są dość powszechne, zaraz po raku jelit i płuc. Szacuje się, że dotyczą 1/4 wszystkich polskich pacjentów onkologicznych. Aby na nie chorować, trzeba zredukować masę ciała, nabrać nawyku codziennego ruchu przez bieganie i szybki marsz (co najmniej trzy razy w tygodniu po minimum 40 minut). Wysiłek fizyczny redukuje przewlekłe stany zapalne w organizmie, które prowadzą do wielu chorób. Trzeba także ograniczać spożywanie produktów wysoko przetworzonych. Nie można palić tytoniu, trzeba zrezygnować lub zredukować do minimum picie alkoholu oraz jedzenie czerwonego mięsa. 

Jakie objawy mogą niepokoić?

Konsultacja z onkologiem jest niezbędna w sytuacji, gdy widzimy krwawienie z górnej części przewodu pokarmowego, pojawiają długotrwałe zaparcia i bóle brzucha. A także gdy następuje szybkie chudnięcie bez ograniczania naszych posiłków. Wszystkie te objawy są dokładnie opisane na stronie www.onkologia.pacjent.gov.pl. Można tam też odszukać porady jak zmienić swój styl życia, aby ograniczyć ryzyko pojawia się chorób onkologicznych.



***

Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: prof. dr hab nauk medycznych Lucjan Wyrwicz (onkolog kliniczny z Narodowego Instytutu Onkologii im Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie)  
Data emisji: 18.07.2025
Godzina emisji: 19.33

Polskie Radio 24


 

Polecane

Wróć do strony głównej