Amerykańskie hamburgery znów z europejskiej wołowiny

16 lat Amerykanie nie mogli smakować wołowiny z Europy. Zakaz na import tego mięsa wprowadzono po tym jak w Europie wykryto chorobę szalonych krów.

2013-11-02, 13:50

Amerykańskie hamburgery znów z europejskiej wołowiny
. Foto: Wikipedia/Len Rizzi

Posłuchaj

Amerykańskie hamburgery znów z europejskiej wołowiny. Relacja Magdaleny Skajewskiej (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Amerykanie wprowadzili wtedy niezwykle rygorystyczne przepisy. Środki podjęte przez rząd USA wykraczały poza normy przyjęte przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt. Teraz ma się to zmienić.

Departament Rolnictwa USA ogłosił takie zmiany w przepisach, które mają być zgodne z międzynarodowymi standardami dotyczącymi BSE, czyli choroby szalonych krów. Oznacza to, że wołowina z Europy, zakazana od kilkudziesięciu lat w Stanach Zjednoczonych, będzie mogła być znowu eksportowana za ocean. Decyzję tę z zadowoleniem przyjęła Komisja Europejska.
Bruksela przypomina, że zgodnie z międzynarodowymi standardami, ryzyko pojawienia się kolejnych przypadków choroby na terenie państw członkowskich, jest obecnie takie samo lub mniejsze od ryzyka występującego w innych krajach świata. Wołowina z Unii Europejskiej jest bezpieczna.

Ponowne otwarcie amerykańskiego rynku na unijne mięso Komisja uznała za "mile widziany, choć późny krok ku zniesieniu bezpodstawnego zakazu".

BSE po raz pierwszy stwierdzono w Wielkiej Brytanii w 1986 roku.

REKLAMA

IAR/asop

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej