Kawa ma korzystny wpływ na zdrowie. "Chroni przed udarem mózgu"

- Dorośli Polacy piją rocznie około 3 kg kawy na głowę. 80 procent z nich pije dwie-trzy filiżanki dziennie. Latami podejrzewano ją o negatywny wpływ na serce, ale okazało się, że ta parzona z ziaren ma wręcz działanie prozdrowotne - powiedział w Polskim Radiu 24 dr Stefan Czarniecki, urolog i specjalista od długowieczności. 

2025-05-27, 20:00

Kawa ma korzystny wpływ na zdrowie. "Chroni przed udarem mózgu"
Kawa sprzyja długowieczności m.in. poprzez korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy. Foto: Deposit/East News

Gość audycji przypomniał, że tylko naturalna kawa z ziaren wykazuje korzystne działanie w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych, metabolicznych, a nawet nowotworów. Dzienna dawka 2-3 filiżanek kawy nie powinna być jednak przekraczana. Regularne picie kawy zmniejsza, nawet o 25 do 30 procent, ryzyko choroby Parkinsona. W tym przypadku istotniejszy od zawartości kofeiny okazuje się sam skład kawy - korzystne działanie obserwuje się również w przypadku kawy bezkofeinowej.


Posłuchaj

Stefan Czarniecki o dobroczynnym wpływie kawy (Samo zdrowie) 25:01
+
Dodaj do playlisty

 

Według badań medycznych, którymi objęto 11 mln osób, regularne picie do 4 filiżanek  kawy dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 procent. Kawa pozytywnie wpływa na rytm pracy serca, np. chroni przed migotaniem przedsionków. To zaś zmniejsza ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Kawa wypita rano zwiększa zdolność do koncentracji i poprawia nastrój. Nie potwierdzono natomiast, by kawa rozpuszczalna wykazywała podobne działanie przeciwzapalne jak kawa parzona z ziaren.

Kawa chroni przed cukrzycą i rakiem wątroby

Zawarta w kawie kofeina wspiera produkcję dopaminy w mózgu, co przyczynia się do poprawy samopoczucia. Powszechna opinia, że nadmiar kawy wypłukuje magnez z organizmu, znajduje potwierdzenie jedynie w szczególnych przypadkach. Nie zaobserwowano natomiast wyraźnej korelacji między spożyciem filiżanki kawy a gwałtownym wzrostem ciśnienia krwi. Co więcej, picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby aż o 43 procent.

REKLAMA

Kawa sprzyja długowieczności m.in. poprzez korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy. Lepsza praca jelit nie tylko chroni przed rakiem jelita grubego, ale także wspomaga przyswajanie insuliny, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.


* * *

Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Małgorzata Telmińska
Gość: dr Stefan Czarniecki (urolog i specjalista od długowieczności). 
Data emisji: 27.05.2025
Godzina emisji: 19.33

REKLAMA


Polskie Radio 24 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej