Producenci koncentratu jabłkowego szukają nowych rynków zbytu

W Polsce w sezonie 2014/2015 wyprodukowano 335 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego, w sezonie 2015/2016 już tylko 285 tys. ton, a i tak producenci mają jego zapasy.

2016-07-06, 10:38

Producenci koncentratu jabłkowego szukają nowych rynków zbytu
W Europie na zagęszczony sok przetwarza się nie więcej niż 30 procent zbiorów. Foto: Pixabay

Posłuchaj

O rynku koncentratu jabłkowego w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

- Niektórzy wchodzą z zapasami. Głównie dotyczy to tego najważniejszego owocu, czyli jabłek. Koncentratu z jabłek mamy trochę nadmiar - przyznaje Julian Pawlak  prezes Krajowej Unii Producentów Soków

Większość zbiorów przerabiamy

Julian Pawlak wyjaśnia dlaczego wielkość produkcji koncentratu jabłkowego ma tak istotne znaczenie nie tylko dla przetwórców, ale i krajowych sadowników.

- Te 285 tysięcy ton to jest około 2 milionów ton jabłek przerobionych. Około 60 proc. zbiorów jest przetwarzana na koncentraty – dodaje.

W Europie na zagęszczony sok przetwarza się nie więcej niż 30 procent zbiorów. Tak więc zyski sadowników i rozwój sadów w Polsce są w dużym stopniu uzależnione od kondycji przemysłu przetwórczego. A ten pilnie szuka nowych rynków zbytu.

Elżbieta Mamos, abo

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej