Cholesterol w jajkach nie taki zły

Wielu z nas obawia się spożywania jaj z powodu zawartego w nich cholesterolu. Jak jednak pokazują aktualne badania naukowe, jest to lęk nieuzasadniony.

2017-11-12, 12:45

Cholesterol w jajkach nie taki zły
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pexels.com

Posłuchaj

Z dr hab. Moniką Michalczuk rozmawia Elżbieta Mamos z Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia
+
Dodaj do playlisty

Doktor habilitowana Monika Michalczuk z Zakładu Hodowli Drobiu Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW mówi, że faktycznie, w latach 70. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne rekomendowało jedzenie tylko dwóch jajek dziennie ze względu na cholesterol. Jednak po kilkunastu latach badań naukowcy nauczyli się odróżniać "dobry" i "zły" cholesterol, a więc zmieniło się też podejście do obecności tej substancji w jajkach.

Jajka to nie tylko cholesterol

Monika Michalczuk podkreśla, że ów dobry cholesterol to nie jedyny powód, dla których powinniśmy jeść dużo jajek. - Naukowcy odkryli, że w żółtku jest bardzo dużo innych cennych składników, ważnych dla naszej diety. To są między innymi fosfolipidy, które wpływają na ograniczenie wchłaniania cholesterolu w naszym organizmie - dodaje.

Czy można je jeść bez limitu?

Czy oznacza to zatem, ze jajka możemy jeść bez żadnych ograniczeń, w dowolnej ilości? Według doktor Moniki Michalczuk, teoretycznie tak, a przynajmniej tak twierdzi część ekspertów. Rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej zwraca przy tym uwagę, że nie tak łatwo jest kontrolować spożycie jajek, bo często wchodzą one w skład innych produktów. - My tak naprawdę często się nie zastanawiamy, ile tych jajek dziennie spożywamy - mówi.

Jaja są doskonałą żywnością funkcjonalną, z której nie powinny rezygnować nawet osoby z hipercholesterolemią czy wysokim ryzykiem zagrożenia chorobami układu sercowo-naczyniowego.

REKLAMA

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Elżbieta Mamos, md

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej