Uwaga, nie kupujcie tych jajek. GIS ostrzega przed salmonellą
W jajkach wyprodukowanych przez BESTFARM z Bestwinki Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła salmonellę. Spożycie stwarza ryzyko dla zdrowia.
2025-12-17, 10:36
Najważniejsze informacje w skrócie:
- W partii jaj z chowu ściółkowego firmy BESTFARM z Bestwinki inspekcja sanitarna wykryła salmonellę. Salmonellę wykryto zarówno na skorupkach, jak i w treści jaj
- Producent natychmiast podjął kroki zmierzające do wycofania feralnej partii z rynku
- Spożycie, szczególnie bez obróbki termicznej, to duże ryzyko zatrucia pokarmowego
Uwaga na jajka z salmonellą
W partii jajek Państwowa Inspekcja Sanitarna znalazła pałeczki Salmonelli. Bakterie znaleziono w 3 z 5 próbek treści jaj oraz w 2 z 5 próbek pobranych ze skorupek.
Zanieczyszczone jajka wyprodukowała firma BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik. Zanieczyszczone jajka to partia świeżych jaj z chowu ściółkowego o dacie minimalnej trwałości do 5.01.2026. Zakład pakowania jaj ma oznaczenie PL-24025908.
Opakowanie skażonej partii jaj Co zrobić z jajkami?
Produkt należy zwrócić do miejsca zakupu lub zutylizować. Nie należy go spożywać. Po kontakcie z tymi jajkami należy umyć ręce.
Służby sanitarne czekają teraz na wyniki badań na fermach zaopatrujących BESTFARM pod kątem obecności pałeczek Salmonelli.
Pierwsze objawy salmonellozy występują od 6 godzin do 3-7 dni od zatrucia. Są to (najczęściej): bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Salmonelloza jest uleczalna - w razie wystąpienia tych objawów i podejrzenia salmonellozy należy zgłosić się do lekarza.
Czytaj także:
- Gdzie na zakupy w Wigilię? Tych sklepów nowy zakaz się nie ima
- Co najbardziej podrożało na święta? Raport z 95 000 sklepów
- Nowa opłata uderzy w talerze Polaków? Na liście ulubione produkty: od kiełbasy po boczek
Źródło: PolskieRadio24.pl/Andrzej Mandel