Uwaga, nie kupujcie tych jajek. GIS ostrzega przed salmonellą

W jajkach wyprodukowanych przez BESTFARM z Bestwinki Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła salmonellę. Spożycie stwarza ryzyko dla zdrowia.

2025-12-17, 10:36

Uwaga, nie kupujcie tych jajek. GIS ostrzega przed salmonellą
Jajka (zdjęcie ilustracyjne). Foto: PAP/Leszek Szymański

Najważniejsze informacje w skrócie: 

  • W partii jaj z chowu ściółkowego firmy BESTFARM z Bestwinki inspekcja sanitarna wykryła salmonellę. Salmonellę wykryto zarówno na skorupkach, jak i w treści jaj
  • Producent natychmiast podjął kroki zmierzające do wycofania feralnej partii z rynku
  • Spożycie, szczególnie bez obróbki termicznej, to duże ryzyko zatrucia pokarmowego

Uwaga na jajka z salmonellą

W partii jajek Państwowa Inspekcja Sanitarna znalazła pałeczki Salmonelli. Bakterie znaleziono w 3 z 5 próbek treści jaj oraz w 2 z 5 próbek pobranych ze skorupek. 

Zanieczyszczone jajka wyprodukowała firma BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik. Zanieczyszczone jajka to partia świeżych jaj z chowu ściółkowego o dacie minimalnej trwałości do 5.01.2026. Zakład pakowania jaj ma oznaczenie PL-24025908. 


Opakowanie skażonej partii jaj Opakowanie skażonej partii jaj

Co zrobić z jajkami? 

Produkt należy zwrócić do miejsca zakupu lub zutylizować. Nie należy go spożywać. Po kontakcie z tymi jajkami należy umyć ręce. 

Służby sanitarne czekają teraz na wyniki badań na fermach zaopatrujących BESTFARM pod kątem obecności pałeczek Salmonelli. 

Pierwsze objawy salmonellozy występują od 6 godzin do 3-7 dni od zatrucia. Są to (najczęściej): bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Salmonelloza jest uleczalna - w razie wystąpienia tych objawów i podejrzenia salmonellozy należy zgłosić się do lekarza. 

Czytaj także: 

Źródło: PolskieRadio24.pl/Andrzej Mandel

Polecane

Wróć do strony głównej