Producenci trzody chlewnej zmagają się z niską opłacalnością
Producenci trzody chlewnej zmagają się z niską opłacalnością. Na rynku jest dużo mięsa, także importowanego przez polskie przetwórnie z kapitałem zagranicznym. Zwiększona podaż powoduje obniżenie cen skupu.
2016-02-25, 10:37
Posłuchaj
- Niskie ceny utrzymują się już od dłuższego czasu i to powoduje, że rolnicy albo rezygnują z produkcji trzody chlewnej , albo nie mają w ogóle środków na jej rozwój, na utrzymanie tego kierunku produkcji - mówi Stanisław Kawa z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
Wysokie koszty produkcji
Jak dodaje gość radiowej Jedynki, Ośrodka Doradztwa Rolniczego przeprowadził kalkulację kosztów produkcji w modelowym gospodarstwie.
- Te koszty produkcji są u nas, w małych podkarpackich gospodarstwach w granicach 6 zł za kilogram żywca wieprzowego. Natomiast koszt produkcji prosięcia jest w granicach 180 zł, jeśli jest to prosię od własnej maciory. Te koszty są zatem znaczne – podkreśla Stanisław Kawa. - Co prawda w tej chwili nastąpiła obniżka cen zbóż z kolei, co też się trochę przekłada na mniejsze koszty produkcji trzody chlewnej. Pytanie: co będzie dalej? – dodaje.
ARR przyjmuje wnioski o pomoc
Do 18 marca producenci trzody chlewnej i mleka mogą składać do Agencji Rynku Rolnego wnioski o pomoc rekompensującą straty. Szczegóły można uzyskać na stronach agencji lub w ośrodkach doradztwa rolniczego.
REKLAMA
Ewa Niedziałek-Szeliga, awi
REKLAMA