Rośnie produkcja polskich minikiwi
Coraz lepsze rezultaty, również w znaczeniu gospodarczym, dają prace prowadzone w SGGW nad rośliną o nazwie aktinidia, której owoce nazywane są minikiwi.
2018-09-09, 12:02
Posłuchaj
Przypominają one owoce kiwi, tyle, że wielkości dużych winogron.
Technologia towarowej uprawy uzyskanych odmian jest wdrażana od kilku lat, a obecnie plantatorzy współpracujący z naukowcami wkraczają ze swoim produktem do wielkich sieci handlowych.
Bardzo udane tegoroczne plony
Dr Piotr Latocha z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW podkreśla, że w tym roku plony i zbiory są bardzo udane.
Jak wyjaśnia, pomogła wiosna bez przymrozków oraz ciepłe lato, które sprzyja jakości plonów.
REKLAMA
− W tym roku zostanie zebrane ok. 40 ton tych owoców, z hektara można uzyskać ok. 15 ton z plantacji, o których wiemy, mówi gość radiowej Jedynki.
I dodaje, że trzeba pamiętać również o plantacjach, o których uczelnia nie wie, a jest ich coraz więcej.
Powstają nowe odmiany polskich minikiwi
Prace związane z minikiwi zaowocowały powstaniem nowych odmian , które są uprawiane na terenie uczelni, ale również w gospodarstwach współpracujących z SGGW.
Gość Polskiego Radia wyjaśnia, że w ramach projektu badawczego realizowane we współpracy z NCBiR i w gospodarstwie sadowniczym w okolicach Grójca, powstało stowarzyszenie zrzeszające ok. 25 plantatorów minikiwi.
REKLAMA
− Są to plantacje już owocujące, lub które w ciągu roku, dwóch wejdą w regularne plonowanie. Na uczelni mamy kolekcję doświadczalną, gdzie testuje się wstępnie odmiany, które są następnie weryfikowane na plantacjach towarowych, mówi w radiowej Jedynce dr Piotr Latocha.
W owocu minikiwi jest ponad 20 składników prozdrowotnych, wśród nich witaminy: C i B, związki fenolowe będące przeciwutleniaczami, karotenoidy i aminokwasy.
Dariusz Kwiatkowski, jk
REKLAMA