Wyższe limity, mniej biurokracji i pozwoleń. Ważne zmiany dla producentów win w Polsce
Uproszczenie i ujednolicenie wymagań dotyczących wpisu do rejestru działalności związanej z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich oraz zwiększenie limitu produkcji wyrobów winiarskich do 100 tys. litrów - zakłada projekt ustawy o wyrobach winiarskich.
2021-06-08, 15:31
Projekt został przygotowany w ministerstwie rolnictwa. Dostosowuje on polskie prawo do nowych przepisów dotyczących wspólnej organizacji rynku wina wprowadzonych w Unii Europejskiej - poinformował CIR we wtorkowym komunikacie po posiedzeniu rządu.
Powiązany Artykuł
Pomoc dla młodych rolników i restrukturyzacja gospodarstw. ARiMR wydłuża termin składania wniosków
Ustawa ujednolica przepisy obejmujące rejestr, wymogi produkcyjne i oznakowanie wyrobów winiarskich
W projektowanej ustawie ujednolicono przepisy dotyczące wymogów produkcyjnych i znakowania fermentowanych napojów winiarskich. Uproszczono i ujednolicono zasady wpisu do rejestru przedsiębiorców wyrobów winiarskich. Dyrektor Generalny KOWR, któremu przekazano prowadzenie rejestru, będzie umieszczał wzór wniosku na stronach internetowych urzędu.
Producenci wina z mniejszymi obciążeniami administracyjnymi
Jak wskazują autorzy projektu, zaproponowane zmiany zmniejszą obciążenie administracji oraz usprawnią obieg dokumentów, co pozytywnie wpłynie na sytuację producentów, którzy chcą rozpocząć produkcję wyrobów winiarskich w Polsce.
Według projektowanych przepisów, nie będzie już obowiązku posiadania planu obiektów budowlanych na potrzeby dokonania wpisu do rejestru, a także posiadania zbiorników do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich o określonych minimalnych dozwolonych pojemnościach.
REKLAMA
Podniesiono wymagania jakościowe dla win
Podniesiono wymagania jakościowe dla niektórych kategorii fermentowanych napojów winiarskich. Wprowadzono także zmiany kategorii w ramach fermentowanych napojów winiarskich, które pozwolą na lepsze dostosowanie się producentów do wymagań rynku – w szczególności dotyczy to cydrów aromatyzowanych i perry aromatyzowanych.
Ułatwienia dla producentów cydru i miodów
Zwiększono konkurencyjność drobnych producentów wyrabiających cydr, cydr jakościowy, cydr lodowy, perry, perry jakościowe, perry lodowe, wina owocowe jakościowe oraz miód pitny jakościowy – z surowców wyrabianych głównie we własnym gospodarstwie.
Projektowana ustawa pozwala również na zwiększenie maksymalnej wielkości produkcji wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich przez drobnych producentów wina z 10 000 l/rok do 100 000 l/rok.
A ponadto umożliwienia produkcję takich napojów proporcjonalnie do wielkości posiadanych hektarów sadów lub ilości pni pszczelich. Możliwy też będzie zakup zakupu, do 50 proc. wagowo, surowców do wyrobu takich napojów z województwie, w którym jest prowadzony wyrób tych napojów.
REKLAMA
Kolejnym ułatwieniem będzie umożliwienie wyrobu takich napojów poza składem podatkowym oraz zwolnienie z obowiązku zatwierdzania zakładów pod względem sanitarnym.
Ważne zmiany dla wina odmianowanego i rocznikowego
Nowe przepisy uproszczą system certyfikacji wina odmianowego i wina rocznikowego. Na etykietach nie trzeba już będzie umieszczać numeru identyfikacyjnego dla wina odmianowego lub wina rocznikowego.
Nowe rozwiązania mają wejść w życie po 60 dniach od ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Obecnie w Polsce zarejestrowanych jest 330 producentów wina
Obecnie do ewidencji producentów win prowadzonej przez KOWR wpisanych jest 330 podmiotów gospodarczych. Produkcja wina w Polsce rozpoczęła się w 2009 r., wówczas działalnością ta zajmowało się 20 podmiotów.
REKLAMA
W sezonie 2019/2020 wyprodukowano ponad 14,3 tys. hektolitrów wina, a do obrotu wprowadzono ponad 7108 hl wina.
Obecnie winorośl uprawia się na powierzchni ok. 550 ha. Najwięcej winnic jest w woj. małopolskim.
PAP, jk
REKLAMA