Rośnie eksport polskiego drobiu na rynki UE. Barierą pozostaje ptasia grypa
Wzrost produkcji mięsa drobiowego w Polsce w 2023 r. wyniesie 1,5 proc. w zestawieniu z rokiem 2022. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, drugim eksporterem tego mięsa w UE i czwartym globalnym eksporterem na świecie.
2023-03-26, 10:00
Zgodnie z szacunkami resortu rolnictwa, produkcja mięsa drobiowego w Polsce w 2022 r. wyniosła ponad 3 mln ton, co oznacza wzrost o 8,2 procent licząc rok do roku, a ponad połowa produkcji jest eksportowana.
Wzrost produkcji tego rodzaju mięsa w Polsce w 2023 r. wyniesie 1,5 proc. w zestawieniu z rokiem 2022. Aktualnie w Polsce utrzymują się wysokie ceny skupu żywca drobiowego.
W lutym 2023 r. średnia miesięczna cena skupu kurcząt typu brojler wyniosła 5,71 zł/kg. W lutym w latach 2017-2022 średnia miesięczna cena skupu kurczaków typu brojler kształtowała się w przedziale 3,18-4,57 zł/kg.
Ptasia grypa głównym ograniczeniem eksportu
Dominującym rynkiem zbytu mięsa drobiowego z Polski są kraje Unii Europejskiej. Jednak z uwagi na to, że ograniczeniami w eksporcie na ten rynek są objęte jedynie regiony, w których obowiązują ograniczenia związane z występowaniem grypy ptaków.
Do tej pory suma odszkodowań wypłacona polskim rolnikom za zwierzęta zabite w związku z ogniskami grypy ptaków, wyniosła w 2023 r. 13 174 443,50 zł, a w 2022 r. było to 79 624 814,49 zł.
REKLAMA
W roku 2023 r. stwierdzono 56 ognisk ptasiej grypy u drobiu i 35 ognisk u ptaków dzikich wobec kolejno 68 i 40 ognisk w 2022 r. – przekazał dla PAP Główny Inspektorat Weterynarii. Zaznaczono, że marzec jest miesiącem, w którym trwają migracje wiosenne dzikich ptaków, przez co okres ten jest związany z ryzykiem wystąpienia ptasiej grypy.
Ptasia grypa wciąż dużym problemem
Zgodnie z informacjami umieszczonymi na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii, grypa należy do chorób zwierząt listy OIE (choroby podlegające obowiązkowi zwalczania) jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100 proc.
Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych, jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany, np. kury i indyki wykazują dużą wrażliwość na zakażenie. Podczas gdy kaczki i gęsi wykazują wrażliwość na zakażenie, ale tylko niektóre bardzo zjadliwe wirusy wywołują kliniczną postać choroby. Drób wodny uważa się za potencjalny rezerwuar i źródło wirusa dla drobiu.
PR24/PAP/sw
REKLAMA