Targi w Augustowie: siłą polskiej kuchni jest tradycja
To promocja regionu, lokalnych przysmaków i producentów zdrowej żywności. W Augustowie dziś drugi dzień Targów AgroEkoTurystycznych – Polska Smakuje.
2016-08-14, 12:55
Posłuchaj
Tłumy mieszkańców i turystów odwiedzają stoiska, na których można kupić między innymi: tradycyjne wędliny, naturalne miody, sękacze i sery.
Promocja produktów regionalnych
Dariusz Goszczyński z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podkreśla znaczenie promowania tego rodzaju produktów.
- Promujemy tego typu produkty, wyróżniając je, rejestrując. Prowadzimy listę produktów tradycyjnych. Rejestrujemy produkty w Unii Europejskiej. Polska ponad 40 takich produktów zarejestrowała. Jesteśmy na 8. miejscu w całej UE pod względem liczby zarejestrowanych produktów regionalnych i tradycyjnych. Organizujemy również kampanie promocyjne. Zdajemy sobie sprawę, że sukces tych producentów zależy od tego, jak będą potrafili dotrzeć z informacjami do konsumentów, o te produkty są droższe od produktów konwencjonalnych. Konsument musi wiedzieć, z czego wynika ta cena. Dlatego też wierzymy, że poprzez wsparcie działań promocyjnych uda się te produkty spopularyzować i poprawić ich sprzedaż – podkreśla gość radiowej Jedynki.
Polską siłą jest tradycja
Siłą dzisiejszej polskiej kuchni jest tradycja, zaznacza Paweł Kocon z Agencji Rynku Rolnego.
REKLAMA
- Naszym celem jest pokazanie tej siły, tradycji regionu, po to, żeby ci, którzy tu przyjeżdżają odpocząć, te smaki zabrali do siebie – wyjaśnia rozmówca „Agro-Faktów”.
W programie targów znalazły się między innymi: pokazy kulinarne, degustacje produktów regionalnych i koncerty lokalnych zespołów.
Anna Przybycień, awi
Polecane
REKLAMA