Duży może więcej i o tym powinni pamiętać polscy rolnicy

Producenci żywności, mający zdaniem wielu ekspertów słabą pozycję negocjacyjną w rozmowach z handlem i przetwórcami żywności. Jak można wzmocnić pozycję rolników- mówi Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.

2017-01-09, 14:40

Duży może więcej i o tym powinni pamiętać polscy rolnicy
Jakie wyzwania przed rolnikami w 2017 roku?. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O poprawie pozycji rolnika w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

- W Polsce gospodarstwa są bardzo zróżnicowane, jedne mają 1-2 hektara, inne 1000 i więcej. Dla każdej grupy gospodarstw należałoby przyjąć inne rozwiązania, choć są też takie pomysły, które są adekwatne do wszystkich. By poprawić konkurencyjność w łańcuchu żywnościowym należy stworzyć prawo, w którym obowiązują kontraktacje – uważa gość.

Rolnik zyskuje gwarancję

Co przede wszystkim powinna gwarantować taka umowa kontraktacyjna.

- Umowa kontraktacyjna ma gwarantować rolnikowi odbiór, powinna pokazywać warunki dochodzenia do ceny. Ona musi z czegoś wynikać. Znamy różne sposoby dochodzenia do ceny, możemy na przykład przyjąć ceny obowiązujące na rynkach światowych – wyjaśnia rozmówca.  

W jedności siła

Innym proponowanym przez prezesa Szmulewicza rozwiązaniem jest tworzenie przez rolników spółdzielni, grup sprzedażowych czy producenckich.

- Aby być partnerem dla sieci handlowych czy dla sklepów trzeba mieć partie towarów, które zabezpieczą trwałe dostawy do tych sklepów, dlatego rolnicy powinni się łączyć – dodaje.

 W UE największą liczbę członków spółdzielni zrzeszających rolników odnotowano we Włoszech i w Hiszpanii. Polska jest pod tym względem na 21 miejscu wśród 27 unijnych krajów.

Elżbieta Mamos, abo

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej