„Kulinarnie mocni”: każdy z nas może nauczyć się, jak gotować smacznie i zdrowo

Jak przygotować smaczny, zdrowy i prosty posiłek, nie rujnując przy tym domowego budżetu? Odpowiedzi na te pytania udzielają edukatorzy banków żywności podczas warsztatów przeprowadzanych w ramach projektu „Kulinarnie mocni”.

2017-02-01, 13:42

„Kulinarnie mocni”: każdy z nas może nauczyć się, jak gotować smacznie i zdrowo
Podczas pierwszej edycji programu w 2015 i 2016 r. odbyło się ponad 5200 warsztatów poświęconych kwestiom ekonomicznym, dietetyce, kulinariom i niemarnowaniu jedzenia.Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O projekcie „Kulinarnie Mocni”, mówiły w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: Aleksandra Damentko z Federacji Polskich Banków Żywności i Anita Stec z McCormick Polska, partnera strategicznego programu (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

O programach edukacyjnych Federacji Polskich Banków Żywności mówi przedstawicielka Federacji Aleksandra Damentko.

- Od 2014 roku Banki Żywności realizują Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, w ramach którego przekazywały paczki żywnościowe bądź posiłki. Do nowej edycji tego programu została dołączona edukacja. Są to cykliczne warsztaty o takiej tematyce, jak niemarnowanie żywności, warsztaty żywieniowo-dietetyczne, warsztaty edukacji ekonomicznej i przede wszystkim warsztaty kulinarne – wymienia gość radiowej Jedynki.

Najważniejsze cele programu

Aleksandra Damentko wyjaśnia, co jest najważniejszym celem programu „Kulinarnie mocni”.

- Projekt ten ma pokazać, że każdy z nas, niezależnie od zasobów finansowych, może gotować smacznie, z korzyścią dla zdrowia i nie marnować jedzenia – mówi ekspertka.

Wiedza trafia do kilku tysięcy Polaków

Jaki jest zasięg programu "Kulinarnie mocni", do ilu osób trafia przekazywana podczas warsztatów wiedza, wyjaśnia Anita Stec z McCormick Polska, partnera strategicznego programu.

REKLAMA

- Pierwsza edycja odbyła się w 2015 roku, wtedy brało w niej udział 25 edukatorów banków żywności, którzy potem przeszkolili ok. 4 tys. osób w całej Polsce. Natomiast w tym roku odbył się ostatni, trzeci warsztat z drugiej edycji programu. I teraz edukatorzy wyruszą z tą wiedzą pozyskaną na warsztatach znowu do osób, z którymi będą pracować w całej Polsce. Planujemy, że każdy z nich zorganizuje 25 warsztatów. Możemy zatem szacować, że trafią znów do kilku tysięcy Polaków – przewiduje ekspertka.

Podczas pierwszej edycji programu w  2015 i  2016 r. odbyło się ponad 5200 warsztatów poświęconych kwestiom ekonomicznym, dietetyce, kulinariom i niemarnowaniu jedzenia.

Elżbieta Mamos, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej