Żywność ekologiczna jest już w każdym sklepie
Polski rynek żywności ekologicznej od kilku lat rośnie niezwykle dynamicznie. Wzrosty są dwucyfrowe, niespotykane w innych obszarach gospodarki żywnościowej - mówi Agnieszka Górnicka z firmy badawczej Inquiry.
2017-05-17, 13:10
Posłuchaj
- W ciągu ostatnich lat obserwowaliśmy bardzo dynamiczny wzrost, średnio rok do roku, na przestrzeni ostatnich 6 lat, było to niemal 20 proc. – mówi.
Magiczny miliard
Mimo tych stałych dużych wzrostów jest to ciągle rynek niszowy, zajmujący w Polsce 0,3 procent obrotów na całym rynku żywności.
- Oczywiście jest to nadal mała nisza, nie mniej dochodzimy do miliarda złotych obrotów w ciągu roku. Przewiduje się, że ta wartość zostanie osiągnięta w 2018 roku – przewiduje.
Duża dostępność
Zdaniem ekspertki, przede wszystkie zmiany na tym rynku wywołało pojawienie się żywności ekologicznej w stałej sprzedaży w sklepach sieciowych i supermarketach.
- To jest najważniejsza zmiana jaka nastąpiła. Nawet jeżeli żywność ekologiczna certyfikowana stanowi ułamek całego rynku żywności, to nie jest już to żywność przeznaczona tylko dla osób bardzo mocno skoncentrowanych na odżywianiu. Każdy supermarket czy dyskont ma jakąś ofertę żywności ekologicznej - dodaje.
REKLAMA
I z tej możliwości polscy konsumenci coraz częściej korzystają
Elżbieta Mamos, abo
Polecane
REKLAMA