Krajowi producenci stawiają na wina owocowe
Jeszcze 20 lat temu w Polsce produkowano ponad 400 mln litrów win owocowych, w tej chwili ta produkcja nie przekracza 100 mln litrów.
2017-09-25, 12:54
Posłuchaj
Spadek jest ogromny, ale i tak jesteśmy liczącym się producentem win owocowych w Europie.
- Polska zawsze była krajem, który słyną z produkcji win owocowych. Nadal mimo tego spadku jesteśmy trzecim krajem w Unii Europejskiej w tej branży - ocenia Jakub Nowak, prezes firmy Jantoń.
Nowa jakość win owocowych
Konsumenci na całym świecie coraz częściej zwracają się w kierunku win ekologicznych, biodynamicznych, regionalnych, wytworzonych w sposób zrównoważony, i dlatego przy dokonaniu pewnych zmian, możliwy jest renesans polskich win owocowych.
- Ten segment czeka zmiana jakościowa. Konsumenci szukają trunków wysokiej jakości - uważa prezes Nowak.
Kluczowe są zmiany w prawie akcyzowym
Ekspert wyjaśnia też co jest najistotniejsza barierą w rozwoju produkcji i eksportu naszych win owocowych.
- Jesteśmy potentatem jeśli chodzi o surowiec. Nasze zakłady są nowe, duże prężne, rozwinięte, mamy wiedzę. Jedyna kwestia wymagająca zmiany to uregulowanie przepisów dotyczących napojów fermentowanych. Mamy świetną ustawę winiarską, ale nie idzie ona w parze z przepisami celnymi. Wspólnie pracujemy nad tym z ministerstwami rolnictwa, rozwoju i finansów. Chodzi o to, żeby polski producent mógł produkować wino świetnej jakości i sprzedawać swoje produkty nie tylko w Polsce, ale również na świecie - przekonuje gość.
Sprzedaż wina w Polsce od kilku lat rośnie stabilnie 5-6 proc. rocznie i można spodziewać się kontynuacji tego trendu, a to oznacza, że także wina owocowe znajdą nabywców.
Elżbieta Mamos, abo