Masowe zatrucie pokarmowe w Kętrzynie. Ponad 150 osób z objawami

Ponad 150 osób z Centrum Szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie miało objawy zatrucia pokarmowego. Trzynaście osób trafiło do szpitala - poinformowało RMF FM. Ich życiu na szczęście nie zagraża niebezpieczeństwo. Przyczyny wystąpienia dolegliwości nie są jeszcze znane. Sanepid pobrał już próbki wody oraz jedzenia do badań.

2025-04-09, 11:38

Masowe zatrucie pokarmowe w Kętrzynie. Ponad 150 osób z objawami
Masowe zatrucie pokarmowe w Centrum Szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie. Do szpitala trafiło kilkanaście osób. Foto: PAP/Marcin Bielecki

Masowe zatrucie pokarmowe w Kętrzynie. Chorych ponad 150 osób

Jak donosi RMF FM, objawy zatrucia pokarmowego u ponad 150 osób pojawiły się we wtorek po południu. Były to głównie wymioty, biegunka i odwodnienie. U kilkudziesięciu osób przebieg zatrucia był ostry, a trzynaście osób musiało zostać przewiezionych do szpitala. Ich życiu na szczęście nie zagraża niebezpieczeństwo.

Po informacji o zatruciu wojewoda warmińsko-mazurski powołał sztab kryzysowy. W próbkach pobranych do badań od osób, u których stwierdzono zatrucie pokarmowe, wykryto salmonellę. Sanepid sprawdza teraz, co dokładnie było źródłem zatrucia. Wyniki mają być znane w czwartek. Według ustaleń RMF FM, na dolegliwości związane z zatruciem pokarmowym skarżą się osoby, które w poniedziałek jadły na kolację makaron - carbonarę.

W tej sprawie zostało już złożone zawiadomienie możliwości popełnienia przestępstwa. Policja poinformowała, że chodzi o 160 artykuł kodeksu karnego, który brzmi: "Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3".

Zatrucie pokarmowe. Przyczyny i objawy

Największą liczbę zatruć pokarmowych powodują bakterie należące do rodzaju Campylobacter. Powszechnie występują w drobiu, ale znaleźć je można w innych gatunkach mięsa. Należy też uważać na niepasteryzowane mleko. Bardzo groźne jest spożycie botuliny, zwanej jadem kiełbasianym, która może znajdować się w konserwach, przetworach, a także w miodzie. Prawie równie częstym powodem zatruć pokarmowych jest salmonella. Ta znajduje się przede wszystkim w mięsie, mleku i jego przetworach, jajach, często także w owocach morza.

REKLAMA

Do najpowszechniejszych objawów zatrucia pokarmowego należą silny ból brzucha, biegunka, wzdęcia, wymioty, czasami gorączka, dreszcze i poczucie osłabienia organizmu. Jeśli objawy są niepokojące lub utrzymują się kilka dni, trzeba iść do lekarza. Zatrucia pokarmowe wywołane salmonellą i jadem kiełbasianym bezwzględnie wymagają wizyty u lekarza.

Czytaj także:

Źródło: RMF FM/pacjent.gov.pl/mg/kor

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej