Nowe zasady żywienia w szpitalach. W menu znajdą się krewetki, królik i pistacje
Ministerstwo Zdrowia chce zmienić zasady żywienia pacjentów szpitalnych. Pilotażowy program "Dobry posiłek", wprowadzony przez rząd Mateusza Morawieckiego, ma zostać zakończony, zaś w jego miejsce szykowane są nowe wytyczne - do menu mają dołączyć m.in. masło orzechowe bez cukru i soli, bataty, jagnięcina, królik i krewetki.
2025-06-26, 10:31
Koniec programu "Dobry posiłek" w szpitalach. Co w zamian? Resort ma plan
Resort zdrowia przygotował projekt rozporządzenia ustalającego nowe zasady żywienia w szpitalach. Mają one zastąpić program "Dobry posiłek", wprowadzony w 2023 roku, którego pilotaż ma zakończyć się 30 września. Dotychczas do "Dobrego posiłku" włączyło się niemal 600 szpitali, a nowe zasady mają obowiązywać w całym kraju. Ministerstwo Zdrowia chce w ten sposób wyeliminować wciąż pojawiające się problemy - mało urozmaicone i niezbyt wartościowe posiłki, zbyt mało warzyw, czy za długie odstępy między posiłkami.
"Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent, szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego pacjenta, a także obniża całkowity koszt leczenia" - przekonuje resort w uzasadnieniu do projektu rozporządzenia, cytowanym przez Fakt.pl.
W nowym rozporządzeniu przyjęto kilka podstawowych zasad:
- dieta dorosłych pacjentów będzie zawierać między 1800-2400 kalorii na dobę, bez względu na płeć, z wyjątkiem diet obliczonych na redukcję masy ciała pacjentów - te mają dostarczać od 1500 do 1800 kalorii każdej doby;
- około 45-65 proc. energii ma pochodzić z węglowodanów (przy czym najwyżej 10 proc. z cukrów), a około 20,30 proc. - z tłuszczów;
- przerwy między posiłkami mają wynosić najwyżej 13 godzin (czyli np. kolacja o 18, śniadanie o 7).
Nowe zasady żywienia w szpitalach. Na talerzach królik i owoce morza
Ciekawie robi się, gdy wczytać się w rekomendowane przez resort zdrowia produkty. Na liście są m.in.: bataty, orzechy niesolone (w tym orzechy włoskie i pistacje), masło orzechowe bez dodatku cukru i soli, a także mięso jagnięce i królicze oraz sporo ryb (łosoś, karmazyn, okoń, karp). Dla kobiet karmiących i w okresie laktacji przewidziano też krewetki i owoce morza.
REKLAMA
"Rozporządzenie ma wejść w życie już 1 października, jednak resort zdrowia chce dać szpitalom pół roku na dostosowanie się do przepisów" - zauważa Fakt.pl.
Czytaj także:
- Zmiana stylu życia. Skuteczna dieta to nie tylko potrawy
- Właściwa dieta to przepis na zdrowie. Sprawdź na co lepiej uważać
- Żywność ekologiczna. Nie daj się oszukać, ta prawdziwa ma unijny certyfikat
Źródła: Fakt.pl/PolskieRadio24.pl/mbl
REKLAMA