Tydzień z dietą wegańską

Dieta wegańska polega na odrzuceniu wszelkich produktów pochodzących od zwierząt, czyli także nabiału, mleka i jaj. Kuchnia wegańska jest wcale nie musi być nudna, ani monotonna.

2014-04-09, 19:29

Tydzień z dietą wegańską
. Foto: flickr/Lindsay

Posłuchaj

09.04.14 Magdalena Ulinowicz „Wegetarianizm jest bardziej skomplikowany niż weganizm(…)”
+
Dodaj do playlisty

Znamy już dietę białkową, pszeniczną i kopenhaską. Tydzień wegański, to idealna okazja do tego, by porozmawiać o diecie wegańskiej. Zgodnie z ideologią wegan jedzenie jajek, mięsa łączy się z wyrządzaniem krzywdy zwierzętom.

Dobrze znane zamienniki

Zamiast wędliny wybieramy parówki sojowe. Nabiał obowiązkowo zamieniamy na ser tofu. Rośliny strączkowe połączone ze zbożem gwarantuje odpowiednią ilość białka w organizmie wegan. Czy taki styl odżywiania jest dobry dla wszystkich? Dieta wegańska składa się wyłącznie z produktów roślinnych. Nie dopuszczamy żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Sięgamy po owoce, warzywa, rośliny strączkowe, zboża i orzechy - powiedziała Magdalena Ulinowicz, Stowarzyszenie Empatia.

Dieta dla każdego

Z badań wynika, że dieta wegańska jest wystarczająco zdrowa dla ludzi w każdym wieku. Od niemowlęctwa do później starości możemy stosować tę dietę.

- Każdą dietę zarówno tradycyjną jak i wegańską można skomponować bardzo dobrze, albo źle. Najzdrowsze są owoce i warzywa, gdyż są to tylko one są nieprzetworzone. W większości sklepów dostępne są produkty, które będą dobrymi zamiennikami czyli tofu, parówki sojowe, wędliny i mleko sojowe - dodała Magdalena Ulinowicz

REKLAMA

PR 24/ Paulina Olak

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej