Rolnicy wykorzystują pożyteczne mikroorganizmy w swoich gospodarstwach

Zrównoważone rolnictwo to zdrowe środowisko, zdrowa żywność, a w konsekwencji zdrowy człowiek – to hasło przyświeca wszystkim konferencjom z cyklu „Pożyteczne mikroorganizmy dla nowoczesnego rolnictwa”. Kolejna, siódma konferencja organizowana jest w tym roku 15 i 16 września w Licheniu.

2014-09-08, 10:51

Rolnicy wykorzystują pożyteczne mikroorganizmy w swoich gospodarstwach
Rolnik. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O pożytecznych mikroorganizmach dla nowoczesnego rolnictwa mówili w radiowej Jedynce goście Porannych rozmaitości: Sławomir Gacka z Krajowego Centrum Mikroorganizmów firmy ProBiotics Polska i Stanisław Kolbusz, prezes Stowarzyszenia EkosystEM – Dziedzictwo Natury /Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
+
Dodaj do playlisty

- Tematem tej konferencji będzie „Zrównoważone rolnictwo, zdrowe środowisko, zdrowy człowiek” – informuje Sławomir Gacka z Krajowego Centrum Mikroorganizmów firmy ProBiotics Polska. - Cały czas poruszamy się w temacie od pola do stołu, chcemy traktować holistycznie zagadnienie wytwarzanych płodów i patrzeć na bezpieczną żywność i zdrowie człowieka przez pryzmat zdrowej gleby, bezpiecznej mikrobiologicznie, aktywnej biologicznie. Chcemy zarazem promować naturalne technologie, które pozwalają na zmniejszenie zużycia syntetycznych substancji, które wprowadzamy do gleby - wyjaśnia.

Redukowanie używania chemii

- Na konferencjach bywają przede wszystkim rolnicy, ale też przedstawiciele świata nauki i służb rolniczych – mówi Stanisław Kolbusz, prezes Stowarzyszenia EkosystEM – Dziedzictwo Natury. - Przede wszystkim chcemy widzieć tych rolników, którzy szukają alternatywy, szukają dobrych, skutecznych i bezpiecznych dla środowiska i dla zdrowia rozwiązań. Tak się stało, że po zielonej rewolucji uzyskaliśmy bezpieczeństwo tonażowe żywności, natomiast naturalne technologie, konsorcja pożytecznych mikroorganizmów dają szanse na to, aby redukować fundamentalne zagrożenie dla degradacji środowiska, redukować zużycie syntetycznej chemii, przywracając to, co dała nam natura.

Na tych konferencjach przede wszystkim swoje świadectwa praktycznych efektów stosowania naturalnych technologii dają rolnicy. Ci, którzy tworzą warunki do funkcjonowania rolnictwa, przetwórstwa powinni się zastanowić, że my – według danych Eurostatu – w zależności od roku, tracimy od 6 do 12 mld zł z tytułu wycofywania przeterminowanej żywności.  Bardzo krótki okres przydatności do spożycia jest, dlatego że mamy coraz więcej chemii w agrotechnologii - mówi.

Zgłoszenia na konferencję

Zgłoszenia na konferencję można przesyłać na adres: www.biuro@dziedzictwonatury .

REKLAMA

W Polsce już około 16 tysięcy rolników używa pożytecznych organizmów w swoich gospodarstwach.

Elżbieta Mamos, ut

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej