Mamy szczyt sezonu: ceny warzyw zachęcają do zakupów

Sierpień to szczyt dostaw wielu owoców i przede wszystkim warzyw. Jaki jest ten sezon dla polskich producentów i konsumentów warzyw, ocenia dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

2016-08-24, 12:18

Mamy szczyt sezonu: ceny warzyw zachęcają do zakupów
zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O tegorocznym sezonie warzywnym mówiły w audycji „Agro-Fakty” radiowej Jedynki: dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej i Małgorzata Skoczewska z rynku hurtowego w Broniszach (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

- W zeszłym roku wystąpiła głęboka susza, co spowodowało, że zbiory warzyw gruntowych spadły o 18 proc. W tym roku sytuacja jest odwrotna, czyli będziemy mieli wzrost zbiorów o 16 proc., zgodnie z szacunkami Głównego Urzędu Statystycznego z lipca. Ponieważ pogoda jest sprzyjająca można sądzić, że ten wzrost będzie jeszcze większy – mówi dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Niskie ceny

Dostawy i ceny warzyw są rzeczywiście bardzo dobre, co potwierdza, podając ceny kilku rodzajów warzyw Małgorzata Skoczewska z rynku hurtowego w Broniszach.

- Dostawy zarówno owoców, jak i warzyw są bardzo duże, a ceny bardzo atrakcyjne z punktu widzenia konsumentów. Mniej natomiast z punktu widzenia producentów. Cebula w tej chwili w ofercie hurtowej kosztuje od 60 do 80 groszy za kilogram, ogórki gruntowe – 1,20 – 2 zł/kg, pomidory 2,40 – 3 zł/kg, pomidory malinowe – do 4 zł/kg. Są to ceny za opakowania zbiorcze po 6 kg – wylicza gość radiowej Jedynki.

Korzystajmy więc z tego, że jest w czym wybierać, a i ceny są przystępne, bo za kilka tygodni na pewno pójdą w górę.

REKLAMA

Elżbieta Mamos, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej