Aromaty spożywcze nie takie groźne, jak je malują?

Niemal każdy produkt spożywczy ma w swoim składzie aromaty spożywcze. W przetwórstwie przemysłowym stosuje się je z prostego powodu: wpływają na smak i aromat gotowego produktu, zwiększając tym samym jego atrakcyjność. Czy powinniśmy ich się obawiać i ich unikać?

2017-05-04, 11:50

Aromaty spożywcze nie takie groźne, jak je malują?
Nie ma naukowych dowodów na to, że aromaty spożywcze szkodzą. Foto: Voyagerix/Shutterstock.com

Posłuchaj

O aromatach spożywczych mówiła w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Wątpliwości rozwiewa Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. 

- Wśród konsumentów istnieje przekonanie, że aromaty jakoś niekorzystnie oddziałują na organizm, że to chemia. Natomiast nie ma badań naukowych potwierdzających ten fakt – uspokaja rozmówczyni radiowej Jedynki.

Regulacje prawne

Dodawanie aromatów do żywności jest uregulowane prawnie, dodaje ekspertka.

- Przepisy oraz wymogi dotyczące używania aromatów w żywności reguluje rozporządzenie, które określa przepisy, definicje oraz podział środków aromatyzujących. Są również przepisy unijne, których polscy producenci też powinni się trzymać – podkreśla Alicja Ponder.

REKLAMA

Alergicy powinni uważać

Mimo zapewnień producentów żywności i wyników badań naukowych pokutuje przekonanie, że większość substancji dodawanych do żywności może mieć niekorzystny wpływ na jej jakość. W większości przypadków nie ma się jednak czego obawiać, zaznacza gość Jedynki.

- Jednak osoby, które cierpią na różnego rodzaju schodzenia układu pokarmowego, typu alergie, nietolerancje pokarmowe, powinny ograniczyć maksymalnie spożywanie wszystkich produktów spożywczych zawierających jakiekolwiek dodatki, w tym również aromaty spożywcze – mówi Alicja Ponder.

Warto jednak jeszcze raz podkreślić: zgodnie z  obowiązującymi aktami prawnymi w produkcji środków spożywczych można stosować wyłącznie takie aromaty lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących, które spełniają dwa ważne warunki. Po pierwsze: nie zagrażają zdrowiu konsumentów i po drugie: ich stosowanie nie skutkuje wprowadzeniem konsumenta w błąd.

Elżbieta Mamos, awi

REKLAMA

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej