Powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Będzie to efektem podpisania umowy między władzami uczelni z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
2018-09-23, 14:00
Posłuchaj
- Placówka zostanie wyposażona w unikalną aparaturę laboratoryjną, umożliwiającą prowadzenie badań na poziomie światowym - wyjaśnia w radiowej Jedynce prof. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim.
Potrzebę stworzenia Centrum dobrze ilustrują liczby dotyczące skali zagrożenia chorobami powiązanymi z nieracjonalną dietą. Ich leczenie pociąga za sobą duże koszty.
- Z budżetu państwa na leczenie chorób dietozależnych wydawane jest około 10,5 mld zł. Szacuje się, że całkowite koszty związane z leczeniem chorób związanych z otyłością to około 42 mld zł rocznie a do 2030 roku szacuje się, że będzie około 93 mld zł - mówiła Agnieszka Wierzbicka.
Choroby metaboliczne związane ze złą dietą, powodującą między innymi otyłość, są jedną z najczęstszych przyczyn zejść śmiertelnych. Ich skalę w Polsce i na świecie określa się na 38 mln zgonów rocznie.
REKLAMA
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Dariusz Kwiatkowski, kw
REKLAMA