Powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Będzie to efektem podpisania umowy między władzami uczelni z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

2018-09-23, 14:00

Powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: shutterstock

Posłuchaj

Na temat powstania Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych mówiła w radiowej Jedynce prof. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim/Naczelna Redakcja Gospodarcza
+
Dodaj do playlisty

- Placówka zostanie wyposażona  w unikalną  aparaturę laboratoryjną,  umożliwiającą prowadzenie badań na poziomie światowym - wyjaśnia w radiowej Jedynce prof. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim.

Potrzebę stworzenia Centrum dobrze ilustrują liczby dotyczące skali zagrożenia chorobami powiązanymi  z nieracjonalną dietą. Ich leczenie pociąga za sobą duże koszty.

- Z budżetu państwa na leczenie chorób dietozależnych wydawane jest około 10,5 mld zł. Szacuje się, że całkowite koszty związane z leczeniem chorób związanych z otyłością to około 42 mld zł rocznie a do 2030 roku szacuje się, że będzie około 93 mld zł - mówiła Agnieszka Wierzbicka. 

Choroby metaboliczne związane ze złą dietą, powodującą między innymi otyłość,  są jedną z najczęstszych przyczyn  zejść śmiertelnych. Ich skalę w Polsce i na świecie określa się na 38 mln zgonów rocznie.

REKLAMA

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Dariusz Kwiatkowski, kw  

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej