Polska pieczarkowym potentatem. Może pora na trufle?
Roczna produkcja pieczarek w naszym kraju wynosi 320 tysiecy ton, a roczne spożycie na jednego mieszkańca 2,5 kg. Więksi amatorzy pieczarek są jednak za granicą, np. w Niemczech, gdzie spożycie na głowę wynosi ponad 4 kg. Eksportujemy więcej niż połowę wyprodukowanych w naszym kraju pieczarek.
2019-03-23, 09:04
Posłuchaj
Jak mówił w radiowej Jedynce Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - odmian pieczarek jest bardzo dużo i pojawiają się coraz to nowe.
Polska na rynku tych grzybów konkuruje z takimi krajami jak Holandia, która jednak obniża produkcję. U nas pieczarki zbiera się przede wszystkim ręcznie - jeśli chodzi o tzw. rynek świeżych pieczarek. Mechanicznie zbiera się pieczarki z przeznaczeniem głównie na konserwy - mówił ekspert.
Produkcja pieczarek w Polsce jest tradycyjna i słynęliśmy z niej już przed wojną - dodał. W naszym kraju uprawia się też także coraz więcej np. grzybów azjatyckich różnych odmian, na które rośnie popyt, a także grzybów dotąd rosnących dziko w naturalnych warunkach.
Są też w Polsce też takie rejony - gdzie występują trufle zbierane przy pomocy specjalnie wyszkolonych w tym celu psów.
REKLAMA
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA