Dawne rasy zwierząt hodowlanych - zdrowsze, odporniejsze na choroby
Rośnie zainteresowanie dawnymi rasami zwierząt hodowlanych. W oborach rolników przybywa bydła rasy polskiej czerwonej, świń puławskich, słotnickich, a także owiec. Tu najbardziej znane są wrzosówki i świniarki. Odzwierciedleniem tego są programy realizowane przez instytuty i placówki badawcze.
2019-05-16, 12:50
Posłuchaj
Dawne rasy zwierząt hodowlanych coraz popularniejsze (Dariusz Kwiatkowski/Naczelna Redakcja Gospodarcza)
Dodaj do playlisty
Paweł Radomski z Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego mówi, że jego placówka pracuje nad programem certyfikacji ras rodzimych. Obecnie w Polsce hodowane są 83 takie rasy, a ich stad jest ponad 3 tysiące. To rasy bydła, kóz, świń, koni, kóz, gęsi, kaczek, królików, szynszyli, tchórzy oraz lisów.
Ekspert wyjaśnia, że rasy rodzime rosną dość wolno, ale są bardzo odporne na choroby, dobrze odnajdują się w naszych warunkach, a pochodzące z nich produkty mają wyższą jakość.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Dariusz Kwiatkowski, md
REKLAMA