Dieta i psychika pacjenta. "Trzeba poznać jego motywacje, które prowadzą do otyłości"
- Dietetyk zajmuje się żywieniem człowieka w chorobie np. w cukrzycy, a psychodietetyk lepiej niż dietetyk zna się na aspektach psychologicznej motywacji pacjentów poddawanych leczeniu. Dotyczy to także sytuacji, gdy trzeba zredukować masę ciała lub spowodować, aby pacjent po terapii onkologicznej wrócił do swojej poprzedniej wagi ciała - tłumaczyły Paula Nagel, dietetyk i psychodietetyk, i Paulina Bartosik, psycholog i psychodietetyk.
2025-02-13, 20:00
W opinii Pauli Nagel pacjent poddawany kuracji powinien w pierwszej kolejności trafić do dietetyka. Na przykład gdy dotyczy to choroby otyłościowej, na której powstanie ma wpływ wiele czynników. Dlatego dobrze przeprowadzony wywiad żywieniowy z pacjentem pozwoli ustalić, co może być przyczyną nadmiernej wagi. A gdy okaże się, że problemy mają źródło nie w diecie, tylko w problemach psychologicznych, wtedy takiego pacjenta trzeba skierować po poradę do: psychologa, psychiatry oraz do psychodietetyka.
Posłuchaj
- Psychodietetyk nie ma uprawnień i nie prowadzi porad z kategorii psychiatrycznych i psychologicznych. Problemem jest to, że wielu pacjentów z otyłością szuka źródeł problemu w swojej psychice, a nie w swojej źle dobranej i nieplanowanej codziennej diecie. Otyłość często wynika ze stawianych samemu sobie zbyt wysokich wymagań i dążenia do realizacji zaplanowanych celów. Dlatego psychodietetyk pomaga, jak zaplanować poszczególne kroki, aby spróbować ograniczyć zjawisko otyłości - mówiła Paulina Bartosik.
Jakie są nawyki żywieniowe pacjentów?
Zdaniem Pauli Nagel w pierwszej kolejności trzeba poznać nawyki żywieniowe pacjenta, czego można dokonać tylko przez bezpośrednią z nim rozmowę. W ten sposób sprawdza się jego wiedzę o zdrowym odżywianiu. Po takim wywiadzie wspólnie ustalane są produkty przewidziane do codziennych posiłków. Chodzi też o przekonanie takiej osoby, aby świadomie zrezygnowała z części węglowodanów na rzecz owoców i warzyw.
- Często problemem prowadzącym do otyłości jest nieregularność posiłków oraz nadmiar słodyczy. A te problemy pojawiają się np. wieczorem, kiedy pacjenci jedzą więcej, niż jest w stanie wykorzystać ich organizm i który odkłada te niepotrzebne kalorie w tkance tłuszczowej. Często wynika to także ze złego planowania lub nieplanowania posiłków podczas dnia. Często się zdarza, że pacjent je dopiero wieczorem - mówiła Paulina Nagel.
REKLAMA
Podjadanie jako sposób na ograniczenie stanów lękowych
Druga ekspertka, Paulina Bartosik, podkreśliła, że psychodietetyk zna podstawy psychologii oraz psychopatologii. Dlatego podczas rozmowy z pacjentem może określić, czy zła dieta nie wynika z ADHD lub z powodu zaburzeń lękowych, które są kompensowane przez niekontrolowane podjadanie, zwłaszcza w nocy.
***
Audycja: Samo zdrowie
Prowadząca: Małgorzata Telmińska
Goście: Paula Nagel (dietetyk i psychodietetyk) i Paulina Bartosik (psycholog i psychodietetyk).
Data emisji: 13.02.2025
Godzina emisji: 19.33
Źródło: Polskie Radio 24/sw/kor
REKLAMA
REKLAMA