X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Naukowcy z Łodzi projektują mikroczujniki do badania żywności

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2019 15:25
Nawet jeśli staramy się czytać składy produktów spożywczych na opakowaniach, często i tak nie wiemy jakie szkodliwe mogą być substancje, które się tam znajdują. Jednymi z nich są aminy biogenne, które w nadmiernej ilości mogą powodować rozwój nowotworów.
Audio
  • Powstaną czujniki do monitorowania żywności. Wynalazek jest pomysłem naukowca z Polski (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock

- Niestety ludzie nie zawsze są świadomi, że spożywanie produktów, po terminie nadającym się do spożycia może wiązać się z rozwijaniem się w organizmie różnych chorób - mówił kierownik projektu mgr Konrad Rudnicki, doktorant w Katedrze Chemii Nieorganicznej i Analitycznej na Wydziale Chemii Uniwersytetu Łódzkiego.

- Aminy biogenne to naturalne składniki obecne w diecie ludzi i zwierząt. Biorą udział  m.in. w procesie przemian metabolicznych, uczestniczą w replikacji DNA, termoregulacji ciała, mają wpływ na regulację ciśnienia tętniczego krwi i aktywność mózgu, ale w nadmiernej ilości mogą prowadzić do rozwoju groźnych chorób, w tym nowotworów. Ich zwiększona zawartość, często znajduje się w zepsutych produktach spożywczych, także tych, na których nie widać jeszcze śladów psucia - tłumaczył.

Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym naukowiec w rozmowie z Oliwią Olczyk wyjaśniał, jak rozpoznać objawy zbyt dużego stężenia tych substancji w naszym organizmie, oraz w jaki sposób pomoże w tym jego wynalazek.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Oliwia Olczyk

Data emisji: 6.03.2018

Godzina emisji: 12.37

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nowe badania naukowców: śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 15:58
Zostaliśmy wychowani w przekonaniu, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Mówiono, że to, co zjadamy rano, wpływa na nasz metabolizm i dostarcza energii na cały dzień. Inaczej twierdzą naukowcy z Melbourne przekonując, że ten posiłek jest w naszej diecie zbędny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak segregować opakowania po lekach i odpadki medyczne?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2019 14:37
Uczymy się właściwej segregacji śmieci, rezygnujemy z kupowania opakowań z plastiku. Mamy jednak duży problem z opakowaniami po lekach - recykling niektórych jest prawie niemożliwy. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Naukowcy z Chin stworzyli syntetyczne drewno. Jest lekkie i niepalne

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2019 15:24
Naukowcy z Chin, działając w obronie środowiska, poszli o krok dalej i stworzyli syntetyczne drewno. Nowe tworzywo jest lekkie, wytrzymałe i nie pali się w ogniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wartość energetyczna produktów. Kiedy dostarczamy energii, a kiedy tylko się najadamy?

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 14:53
Naukowcy z Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (ang. Physicians Committee for Responsible Medicine) postawili tezę mówiącą o tym, że produkty wegańskie sycą bardziej, niż te pochodzenia zwierzęcego. 
rozwiń zwiń