Rak jelita grubego. Odkrycie naukowców zmniejszy ryzyko zachorowania?

Nowotwór jelita grubego każdego roku zabija co najmniej 10 tys. Polaków. W dodatku liczba przypadków zachorowania nasila się wśród osób poniżej 50. roku życia. Światełkiem w tunelu może okazać się nowe odkrycie amerykańskich naukowców. Zauważyli oni, że dieta bogata w wapń może skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby.

2025-02-18, 18:00

Rak jelita grubego. Odkrycie naukowców zmniejszy ryzyko zachorowania?
Lekarz wyświetla na tablecie jelito grube / zdjęcie poglądowe. Foto: Shutterstock/Antonio Marca

Rak jelita grubego. Przełomowe odkrycie?

Naukowcy z Narodowego Instytutu Onkologii w Waszyngtonie przez 18 lat monitorowali ponad 471,4 tys. osób (dorosłych). Początkowo byli to ludzie zdrowi, jednak na przestrzeni lat obserwacji, zdiagnozowano raka jelita grubego u 10,6 tys. badanych - przytacza dane "Daily Mail". Jednocześnie naukowcy odkryli, że u osób, które regularnie spożywały wapń, ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy było o 29 proc. mniejsze.

Wśród kobiet - w grupie o najwyższym spożyciu wapnia - średnio przyjmowano 2,1 tys. mg tego minerału dziennie. Wśród mężczyzn - 1,8 tys. mg dziennie. Z kolei w najniższej grupie spożycia było to odpowiednio: 401 mg (kobiety) i 407 mg (mężczyźni). "Zaobserwowaliśmy statystycznie istotne powiązania między całkowitym spożyciem wapnia a ryzykiem wystąpienia raka" - opisali naukowcy w czasopiśmie "JAMA Network Open".

Brytyjska służba zdrowa zaleca, aby dorośli w wieku 19-64 lata oraz osoby starsze spożywały 700 mg wapnia dziennie, pozyskiwanych z codziennej diety - relacjonuje "Daily Mail". I dodaje, że według najnowszych (przytoczonych powyżej) badań, w USA "u osób, które spożywały ponad 1,7 tys. mg wapnia dziennie - czyli więcej od zalecanej dawki w Wielkiej Brytanii - ryzyko wystąpienia raka jelita grubego spadło o jedną czwartą".

Czytaj także:

"Każde dodatkowe 300 mg całkowitego spożycia wapnia w diecie i suplementach oznaczało zmniejszenie ryzyka raka okrężnicy" - napisali naukowcy. Wskazali przy tym, że wapń wpływa na zmniejszenie ryzyka pojawienia się choroby niezależnie od tego, czy pochodzi z produktów mlecznych, czy innego źródła. Jednocześnie zastrzegli, że choć najnowsze odkrycie jest ważne, to jednak niezbędne są dalsze badania.

Brytyjska służba zdrowia z kolei przestrzega, że "spożywanie więcej niż 1500 mg wapnia dziennie może prowadzić do bólu brzucha i biegunki".

Wielka Brytania. "Epidemia" raka jelita grubego

W Polsce nasila się liczba przypadków zachorowania na raka jelita wśród osób poniżej 50. roku życia. Podobny problem występuje w Wielkiej Brytanii. Dr Shivan Sivakmar z Uniwersytetu w Birmingham mówi wręcz o "epidemii" nowotworu jelita grubego wśród ludzi młodych. - Nie jest znana przyczyna tego zjawiska, ale obserwujemy, że coraz więcej pacjentów choruje na raka jamy brzusznej - podkreśla dr Shivan Sivakmar, cytowany przez "Daily Mail".

Czytaj również:

Część specjalistów uważa, że przyczyną "epidemii" może być rosnąca moda na niezdrową, wysoko przetworzoną żywność, jak i - co się z tym wiąże - otyłość oraz problemy z układem trawiennym. Jednakże brytyjski dziennik zauważa, że rak jelita atakuje też osoby będące w dobrej kondycji fizycznej. Wymienia chociażby Deborah James, dziennikarkę i blogerkę, która zachorowała w wieku 35 lat (zmarła w 2022 r. mając 41 lat) czy aktora Chadwicka Bosemana, który zmarł w 2020 r. w wieku 43 lat.

Dziennik przywołuje szacunki ekspertów. W ich ocenie do 2040 r. - liczba przypadków zachorowania na raka jelita w Wielkiej Brytanii wzrośnie rocznie o 2,5 tys.

Źródło: "Daily Mail"/łl

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej