Branża mięsna: szanse i zagrożenia

22 maja obchodzone były po raz 41. Dni Przemysłu Mięsnego. Branża mięsna wyeksportowała w 2013 roku produkty za 3,56 mld euro. Eksperci podkreślają, że jest ona za bardzo rozdrobniona, ma niską, 1-2 –procentową rentowność, a embargo na eksport wieprzowiny negatywnie odbije się na kondycji wielu zakładów.

2014-05-23, 12:20

Branża mięsna: szanse i zagrożenia
. Foto: Flickr/FotoosVanRobin

Posłuchaj

Mimo, że eksport polskiego mięsa rośnie z roku na rok, to przed branżą trudne decyzje - konsolidacja i poprawienie efektywności - mówi prof. Stanisława Tyszkiewicza z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego./Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Według prof. Stanisława Tyszkiewicza z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, branża powinna z tego niedługo wyjść. – Embarga, które zostały nałożone, są w 100% polityczne, bez merytorycznych przesłanek do ich stosowania. Sam przemysł nie może wiele zrobić. Faktem jest, że przemysł mięsny w Polsce jest zbyt rozdrobniony. Trzeba jednak rozróżnić dwa sektory. Przemysł tzw. kluczowy, czyli duże zakłady, muszą się konsolidować. Specjaliści francuscy mówią, że u nich są trzy sektory, łączące producentów i przetwórców żywności, głównie pochodzenia zwierzęcego. Twierdzą, że trzy sektory to za dużo, powinny być najwyżej dwa. Nam do dwóch jest tak daleko…

Na południu Polski jest bardzo dużo zakładów, które są praktycznie zakładami rzemieślniczymi o bardzo dobrym produkcie, ale o minimalnych możliwościach ekspansji poza swój rejon. Z punktu widzenia konsumenta jest to zaleta, a nie wada.

Branża mięsna jest nowoczesna

Trzeba też powiedzieć o pozytywach branży mięsnej. Po pierwsze, to branża nowoczesna. Mimo, że niektóre technologie są często technologiami już starymi. Technologie nowe pojawią się wtedy, kiedy zostaną zamortyzowane dotychczasowe urządzenia.

Ile jest mięsa w polskiej kiełbasie?

Przed polską branżą przemysłu mięsnego są duże szanse na rozwój i na zdobywanie nowych rynków zbytu. Jakościowo nasze produkty są świetne, czego dowodem jest duża „kariera” w krajach zachodnich. Ludzie tam zorientowali się, że polska kiełbasa robiona jest naprawdę z mięsa.

Podczas Dni Przemysłu Mięsnego ogłoszono wyniki konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”. Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymały Zakłady Mięsne Haga Plus z Jastrzębia Zdroju. Puchar dyrektora Instytutu Biotechnologii otrzymała masarnia i ubojnia Zemat z Wohynia.

Elżbieta Mamos, Abo

Polecane

Wróć do strony głównej