Grille ogrodowe niebezpieczne dla zdrowia

Grupa polskich naukowców zbadała poziom emisji szkodliwych substancji uwalnianych przez grille ogrodowe. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują jednoznacznie, że najbezpieczniejsze dla zdrowia jest grillowanie na grillu gazowym. Najgorzej w testach wypadły grille węglowe. Mówił o tym w audycji Czas na Naukę dr. hab. inż. Artur Badyda z Politechniki Warszawskiej.

2017-06-22, 13:10

Grille ogrodowe niebezpieczne dla zdrowia
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: flickr/Chris Makarsky/CC BY-SA 2.0

Posłuchaj

22.06.17 Dr. hab. inż. Artur Badyda o badaniach nad poziomem emisji szkodliwych substancji uwalnianych przez grille ogrodowe.
+
Dodaj do playlisty

Zespół badawczy pod kierownictwem dr. hab. inż. Artura Badydy, profesora Politechniki Warszawskiej, poddał badaniu trzy typy grilli – opalane węglem drzewnym, brykietem węglowym oraz zasilane gazem płynnym. Badanie obejmowało pomiar stężenia pyłu PM2,5 i oznaczenie składu chemicznego szesnastu najbardziej niebezpiecznych związków z grupy WWA, czyli węglowodorów aromatycznych.

Najgorzej w zestawieniu wypadł grill opalany brykietem węgla drzewnego, w którym łącznie stwierdzono obecność 13 z 16 analizowanych WWA, zarówno podczas przygotowywania żywności, jak i spalania samego paliwa. W przypadku grilla na brykiet, podczas spalania paliwa stwierdzono obecność kilku rodzajów WWA, którego stężenie dodatkowo wzrosło podczas grillowania żywności.

Jak podkreślił dr. hab. inż. Artur Badyda, zespół starał się zbadać, jakie substancje są emitowane podczas spalania węgla drzewnego czy brykietu z węgla drzewnego i podczas grillowania potraw.

- W jakiejś mierze aromaty potraw grillowanych na węglu drzewnym czy brykiecie pochodzą z węglowodorów aromatycznych, które nie są niestety obojętne dla naszego zdrowia, szkodliwie oddziałują na organizm człowieka i mogą powodować bardzo poważne choroby – mówił dr. hab. inż. Badyda.

REKLAMA

Dodał, że w wyniku badań okazało się, że podczas grillowania potraw, stężenia pyłu zawieszonego i węglowodorów aromatycznych są bardzo wysokie. - Przerosło to nasze oczekiwania. Nie spodziewaliśmy się aż tak wysokich stężeń tych zanieczyszczeń – podsumował gość.

Więcej w całej rozmowie.

Gospodarzem audycji był Artur Wolski.

Polskie Radio 24/pr

REKLAMA

Czas na naukę w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje

__________________ 

Data emisji: 22.06.17

Godzina emisji: 11:45

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej