Rolnictwo ekologiczne. To zdrowy trend polskich konsumentów
- Rolnictwo ekologiczne to wytwarzanie żywności, przez gospodarowanie w sposób zgodny z naturą, co wymaga zdobycia odpowiedniego certyfikatu. Coraz więcej rolników dostrzega w tym sposób na zdobycie rynku, bo konsumenci zwracają uwagę na to jak żywność jest produkowana - mówiła w Polskim Radiu 24, dr inż. Urszula Sołtysiak, wieloletnia wykładowczyni SGGW, współzałożycielka pierwszej w naszym kraju jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne.
2025-02-04, 19:45
Kampania "Przestaw się na eko - szukaj Euroliścia", ma wzmocnić coraz częstsze postawy polskich konsumentów, którzy nie tylko zmieniają swój sposób odżywiania, ale także sprawdzają, w jaki sposób ta żywność była wytwarzania, co będzie miało bezpośredni wpływ na stan ich zdrowia. To także podstawy cel nowej kampanii informacyjnej na rzecz rolnictwa ekologicznego, wyróżnionego unijnymi certyfikatami z charakterystycznym symbolem zielonego liścia.
Posłuchaj
- Od początku starałam się wprowadzać do swojej diety produkty wytwarzane bez chemii, co początkowo było takim wyborem, trochę na wiarę. Ale odkąd mamy unijną certyfikację, jest duży wybór produktów wytwarzanych bez syntetycznych nawozów i pestycydów oraz organizmów modyfikowanych genetycznie. A w żywieniu zwierząt hodowlanych, nie używa się sztucznych dodatków paszowych. A zwierzęta są w warunkach dobrostanu, na naturalnej ściółce i z dostępem do pastwisk. Rolnictwo ekologiczne to wytwarzanie żywności, w sposób zgodny z przyrodą - tłumaczyła dr Urszula Sołtysiak.
Jak przypomniała ekspertka SGGW do lata 70. XX wieku, na zachodzie Europy stosowano bez umiaru tak wiele nawozów sztucznych, że konsumenci sami zaczęli poszukiwać żywności "bez chemii" (także bez DDT i innych pestycydów używanych do ochrony roślin przed szkodnikami).
REKLAMA
Ten nowy trend dostrzegli producenci z Francji oraz w Niemczech, bo już wtedy w tych krajach zaczęły się masowo pojawiać choroby, wynikające z nadmiaru chemii w rolnictwie. Francuzi byli pionierami ekologicznej produkcji żywności, choć rząd w Paryżu długo ich w tym wysiłku nie wspierał. Ale także w Polsce, staramy się wrócić do bardziej naturalnego sposobu produkcji żywności, co wymaga m.in. uzyskania unijnego certyfikatu, potwierdzającego proekologiczny sposób uprawiania roślin i hodowania zwierząt.
REKLAMA
***
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadząca: Marta Hoppe
Gość: dr inż. Urszula Sołtysiak (wieloletnia wykładowczyni SGGW, współzałożycielka pierwszej w Polsce jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne)
Data emisji: 04.02.2025
Godzina emisji: 19.06
Źródło: Polskie Radio 24 / SW
REKLAMA
REKLAMA