Kawa ma korzystny wpływ na zdrowie. "Chroni przed udarem mózgu"

- Dorośli Polacy piją rocznie około 3 kg kawy na głowę. 80 procent z nich pije dwie-trzy filiżanki dziennie. Latami była podejrzewano ją o negatywny wpływ na serce, ale okazało się, że ta parzona z ziaren, ma wręcz działanie prozdrowotne - powiedział w Polskim Radiu 24 dr Stefan Czarniecki, urolog i specjalista od długowieczności. 

2025-05-27, 20:00

Kawa ma korzystny wpływ na zdrowie. "Chroni przed udarem mózgu"
Kawa nie tylko zwiększa długowieczność przez poprawę pracy mikrobiomu w jelitach. Chroni także przed rakiem jelita grubego oraz przed cukrzycą, bo poprawia przyswajanie insuliny. . Foto: Deposit/East News

Gość audycji przypomniał, że tylko naturalna kawa z ziaren, ma dobre działanie w chorobach neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych, metabolicznych, a nawet w nowotworach. Ale ta dzienna dawka 2-3 filiżanek kawy, raczej nie powinna być przekraczana. Regularne picie kawy zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona, nawet o 25 do 30 procent. W tym przypadku mniejsze znaczenie ma ilość zawartej w niej kofeiny, nawet gdy taka kawa jest jej pozbawiona. 


Posłuchaj

Stefan Czarniecki o dobroczynnym wpływie kawy (Samo zdrowie) 25:01
+
Dodaj do playlisty

 

Według medycznych badań,, którymi objęto 11 mln osób, regularne picie kawy do 4 filiżanek dziennie, zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 procent. Kawa pozytywnie wpływa na rytm pracy serca np. chroni przed migotaniem przedsionków. A to zmniejsza ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowym. Kawa wypita rano, zwiększa zdolność do koncentracji i poprawia nastrój. Nie ma danych, aby kawa rozpuszczalna dawała takie same korzyści antyzapalne jak kawa z ziaren.

Kawa chroni przed cukrzycą i rakiem wątroby

Kofeina ma dobry wpływ na wytwarzanie korzystnej dopaminy w mózgu, co poprawia nastrój. Powszechna opinia, że nadmiar kawy wypłukuje z organizmu magnez, dotyczy tylko konkretnych przypadków. Nie znaleziono korelacji pomiędzy wyraźnym skokiem ciśnienia krwi, a wypiciem filiżanki kawy. Ten rodzaj  napoju zmniejsza ryzyko raka wątroby aż o 43 procent. Kawa nie tylko zwiększa długowieczność przez poprawę pracy mikrobiomu w jelitach. Chroni to nas przed rakiem jelita grubego oraz przed cukrzycą, bo poprawia przyswajanie insuliny. 

REKLAMA


* * *

Audycja: Samo zdrowie
Prowadzi: Małgorzata Telmińska
Gość: dr Stefan Czarniecki (urolog i specjalista od długowieczności). 
Data emisji: 27.05.2025
Godzina emisji: 19.33


Polskie Radio 24 

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej