Polski rolnik jak jego francuski kolega: będzie mógł produkować wina, cydr i miody w celach handlowych. Nie tylko dla siebie
Sejm uchwalił w czwartek ustawę o wyrobach winiarskich poprawiającą sytuację niewielkich producentów win, miodów i cydrów. Dzięki nowym przepisom będą oni mogli, tak jak np. we Francji, czy Grecji, dostarczać swoje wyroby do sklepów i restauracji. Zwiększają też limity produkcji własnej tych trunków.
2021-12-02, 16:34
Nowa ustawa dostosowuje polskie prawo do nowych przepisów dot. wspólnej organizacji rynku wina w UE. Nowa ustawa zastępuje dotychczasowe regulacje w tym zakresie.
Za ustawą głosowało 434 posłów, nikt nie był przeciw; wstrzymały się dwie osoby.
Nie przeszło zamawianie wina przez internet wraz z żywnością
Poprawki podczas II czytania projektu zgłosił klub Koalicji Polskiej. Miały one wprowadzić przepisy, które umożliwiłyby zamówienie wraz z żywnością wina przez internet. Propozycje te zostały negatywnie zaopiniowane przez stronę rządową oraz komisję rolnictwa i finansów, także Sejm ich nie poparł.
W trakcie prac w Sejmie do rządowego projektu wprowadzono 15 poprawek poselskich, uwzględniających zarówno uwagi Komisji Europejskiej (w ramach notyfikacji technicznej), jak i różnych organizacji branżowych - np. Polskiej Rady Winiarstwa.
Zmodyfikowano przepisy dotyczące cydru, miodu pitnego, wina owocowego
Poprawki dotyczą m.in. klauzuli wzajemnego uznawania towarów; zmodyfikowana została definicja barwienia oraz chłodzenia, dostosowana definicja miodu pitnego, perry oraz cydru do przepisów zawartych w rozporządzeniu UE odnoszących się do dodatków do żywności.
Ponadto, dodano możliwość schłodzenia cydru jakościowego zagęszczonym sokiem jabłkowym; perry - sokiem gruszkowym; wina owocowego - sokami owocowymi.
Ułatwienia dla drobnych producentów wina, cydru, miodów
Umożliwiono też drobnym producentom wina z upraw własnych oraz niewielkiej ilości jakościowych win i cydrów, perry, miodów - zakupu surowców z województwa, w którym odbywa się produkcja oraz sąsiadujących powiatów.
REKLAMA
Drobni producenci będą mogli sprzedawać swoje wyroby do restauracji i lokalnych sklepów
Nowe przepisy zwalniają drobnych producentów wina z obowiązku posiadania zezwolenia na obrót hurtowy, co umożliwi bezpośrednią sprzedaż takich napojów do restauracji i lokalnych sklepów.
Przesunięto o dwa miesiące termin zgłaszania chęci produkcji wina w danym roku, zniesiono bariery administracyjne związane z nadzorem nad produktami ubocznymi.
Ustawa o wyrobach winiarskich jest nową kompleksową ustawą, która przejmie większość przepisów z ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich. Dostosowuje polskie prawo o przepisów UE. Ujednolica i upraszcza wymagania dotyczące wpisu do rejestru działalności regulowanej. Zaproponowane zmiany zmniejszają obciążenia administracji.
Ustawa zwiększa limity produkcji wina dla drobnych producentów – z 10 tys. litrów, do 100 tys. litrów rocznie
Nowa ustawa przewiduje wydanie czterech rozporządzeń ministra rolnictwa. Pozwala na zwiększenie maksymalnej wielkości produkcji wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich przez drobnych producentów wina z 10 tys. l/rok do 100 tys. l/rok. Umożliwi też produkcję takich napojów proporcjonalnie do wielkości posiadanych hektarów sadów lub liczby pni pszczelich, a także na ich wyrób poza składem podatkowym oraz zwolnienie z obowiązku zatwierdzania zakładów pod względem sanitarnym.
Obecnie do ewidencji producentów win prowadzonej przez KOWR wpisanych jest 330 podmiotów gospodarczych. PAP, jk
REKLAMA