X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Muffiny - angielski przysmak, który pokochały miliony

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2019 19:41
To popularne ciastko pokochał cały świat. Najpierw podbiły serca w krajach anglosaskich, później sukesywnie zaczęły się pojawiać w kuchniach i kawiarniach na wszystkich kontycentach. Polubili je także Polacy.
Audio
  • Czym różni się babeczka od muffinki? Tajniki jednego z najpopularniejszych deserów (Czat Czwórki)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Nie każdy wie, że pierwsze wypieki znane jako muffiny, wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy dziś. Ich historia sięga wiktoriańskiej Anglii i jak wiele innych prostych i smacznych potraw powstały w niezamożnych kuchniach.

Początkowo jadała je wyłącznie służba. Dzisiaj – lukrowane, zdobione cukrowymi perłami i oblewane czekoladą, są serwowane nawet na wykwintnych przyjęciach. - Muffiny z XVIII wieku nie przypominały tych, które znamy dziś. Oprócz tych klasycznych, z dodatkami możemy wybierać w całej gamie tzw. babeczek (ang. cupcakes) - czyli muffinów z kremem lub masą cukrową - wyliczała Ula Stępniak z pracowni cukierniczej "Słodki Muffin" przekonując, że sposobów podania tego deseru jest tak wiele, ile pomysłów ma cukiernik, lub klient. 

Z czego składa się idealna muffinka? Jakie sprawdzone dodatki warto połączyć z tym deserem i jak smakuje w wersji z warzywami? O tym w nagraniu rozmowy.

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym zdradziliśmy również, rodowód deseru nazwanego na cześć rosyjskiej baletnicy. 

*** 

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Gość: Ula Stępniak (pracownia "Słodki Muffin")

Data emisji: 2.07.2019

Godzina emisji: 16.09

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wegańskie ciasta i bezy - jak wykorzystać kaszę, daktyle i banany?

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 19:41
Siemię lniane, zalane wodą, zmiksowane banany, trochę musu jabłkowego - wszystko to w odpowiednich proporcjach może stanowić znakomite spoiwo naszego ciasta i być zamiennikiem dla serów, jajek, czy mleka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pieczemy pierniki!

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2018 17:58
To najwyższy czas, żeby pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniki, które będziemy chcieli podać na święta. Który przepis jest najlepszy? Jak przechowywać wypieki, by pod koniec grudnia były nadal aromatyczne i smaczne? Od czego zacząć?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ile chemii znajduje się w naszym jedzeniu?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2019 16:40
Z raportu NIK wynika, że dużo za dużo. Jak się okazuje przeciętny Polak zjada aż dwa kilogramy sztucznych dodatków w ciągu roku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polskie smaki kryją się w kuchni regionalnej

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2019 17:30
Kiszona kapusta i małosolne ogórki - smaki, które zastanawiają obcokrajowców, nam kojarzą się z rodzinnym domem. Czy takie produkty mogłyby promować Polskę za granicą?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Startuje sezon na food trucki. Kuchnia świata na czterech kółkach

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2019 12:00
Moda na food trucki w Polsce trwa - jedzenie z budki już nie kojarzy nam się ze zwykłą zapiekanką za kilka złotych. Możemy dostać tutaj dostać potrawy niemal z każdej części świata. Sprzedawcy to zaś ludzie, którzy nie raz zamieniają prace w korporacji na budkę z jedzeniem.
rozwiń zwiń